Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντράγκι: Υπερβολική η αντίδραση των αγορών για Ιταλία

Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο, τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο Ντράγκι. Υποστήριξε πως η κατάσταση στην Ιταλία δεν είναι συγκρίσιμη με την κρίση του 2011. Η ΕΚΤ αναβάθμισε την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό.

Ντράγκι: Υπερβολική η αντίδραση των αγορών για Ιταλία

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατέληξε στο συμπέρασμα πως έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος προς μια βιώσιμη προσαρμογή στον πληθωρισμό, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στην οποία υποβάθμισε τις ανησυχίες γύρω από την πολιτική κρίση στην Ιταλία.

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων με μηνιαίο ρυθμό €30 δισ. ως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 και στη συνέχεια θα μειώσει τις αγορές στα €15 δισ. τον μήνα ως το τέλος του Δεκεμβρίου, όταν και θα μπει τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον ως το τέλος του καλοκαιριού του 2019 και αν χρειαστεί και μετά την περίοδο αυτή, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να συγκλίνει προς τον στόχο, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, διευκρίνισε πως το Δ.Σ. δεν συζήτησε πότε θα αυξηθούν τα επιτόκια, ενώ διευκρίνισε πως η απόφαση ήταν ομόφωνη. 

Ο ίδιος επανέλαβε ακόμα ότι παραμένει αναγκαία μια ισχυρή νομισματική τόνωση, αλλά επισήμανε πως το Δ.Σ. είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία άσκησης πολιτικής. 

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε πως η ΕΚΤ υποβάθμισε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2018 στο 2,1% από 2,4% προηγουμένως. Για το 2019 συνεχίζει να αναμένει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,9%. Υπογράμμισε παράλληλα πως τα ρίσκα που αντιμετωπίζει το outlook της οικονομίας της ευρωζώνης είναι ισορροπημένα, αν και παραμένουν οι αβεβαιότητας που σχετίζονται με την παγκόσμια οικονομία. 

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ αναβάθμισε την πρόβλεψη για τη φετινή χρονιά, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών στο πετρέλαιο. Συγκεκριμένα, αναμένει πως το 2018 θα διαμορφωθεί στο 1,7% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 1,4% τον Μάρτιο. Ανάλογη ήταν και η αναβάθμιση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό το 2019, που αναμένεται να κινηθεί επίσης στο 1,7%. 

Δεν βλέπουμε κίνδυνο εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ

Σε ερώτηση για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ιταλία μετά την αλλαγή κυβέρνησης, ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η ΕΚΤ δεν βλέπει σήμερα κανένα ρίσκο εξόδου της χώρας από το ευρώ και υπογράμμισε πως η κατάσταση δεν είναι συγκρίσιμη με αυτή του 2011-2012. 

Η συζήτηση για την Ιταλία δεν έχει νόημα σήμερα, πρόσθεσε, λέγοντας πως υπάρχουν καλύτερα μαξιλάρια προστασίας. Δεν πρέπει να δραματοποιούμε τις αλλαγές κυβερνήσεων, σημείωσε ο ίδιος. 

Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο επειδή είναι ισχυρό, ο κόσμος το θέλει και δεν ωφελεί κανέναν να κάνει συζητήσεις σχετικά με την ύπαρξή του, επισήμανε ο κ. Ντράγκι

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v