Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Μεγάλη άνοδος στην ασφαλιστική παραγωγή

Με αύξηση παραγωγής 10% στη «ζωή» και 5,8% στους γενικούς κλάδους έκλεισε το πρώτο φετινό εξάμηνο για την ασφαλιστική αγορά της Κύπρου. Ποιες επιδόσεις σημείωσαν οι εκεί δραστηριοποιούμενες ελληνικές εταιρείες. Αναλυτικοί πίνακες.

Κύπρος: Μεγάλη άνοδος στην ασφαλιστική παραγωγή

Ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης καταγράφει η κυπριακή ασφαλιστική αγορά, εκμεταλλευόμενη την ανοδική πορεία της τοπικής οικονομίας (μέση ετήσια αύξηση ΑΕΠ 4% την τελευταία διετία).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, η παραγωγή του κλάδου ζωής σημείωσε κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο άνοδο 10%, ενώ η αντίστοιχη αύξηση του 2017 σε σχέση με το 2016 είχε διαμορφωθεί στο 8,3%.

Ανάλογα θετικά κινήθηκε και η πορεία της παραγωγής στους γενικούς κλάδους, όπου η αύξηση του πρώτου φετινού εξαμήνου διαμορφώθηκε στο 5,8%, ενώ η αντίστοιχη του 2017 έναντι του 2016 ήταν 4,4%.

Εξελίξεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ασφαλιστική βιομηχανία της Κύπρου είναι:

Πρώτον, η ένταξη των εργασιών της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στο Συγκρότημα της Ελληνικής (αναμένεται να ευνοήσει σε βάθος χρόνου τις ασφαλιστικές εταιρείες στις οποίες συμμετέχει η Ελληνική Τράπεζα, όπως η Παγκυπριακή).

Δεύτερον, οι τάσεις συγκέντρωσης που πιθανολογούνται στους γενικούς κλάδους, λόγω των υψηλών απαιτήσεων (κόστος διαχείρισης και ανθρώπινων πόρων) του αυστηρού εποπτικού πλαισίου Solvency II και

τρίτον, η δρομολογούμενη πώληση τόσο της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου (με δεδομένο ότι η Εθνική Ασφαλιστική έχει παρουσία στη χώρα), όσο και της ίδιας της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Αθήνα.

Στον κλάδο ζωής, ηγείται η Universal Life με μερίδιο 30%, ενώ ακολουθεί η θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου Eurolife με 21,8% και η θυγατρική της πολυεθνικής CNP (CNP Cyprialife) με 20,6%.



Σε ότι αφορά την πορεία των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών στην Κύπρο (γενικότερα, τα μερίδια αγοράς τους είναι περιορισμένα), η Altius (πρώην Alpha Ασφαλιστική) είχε στο πρώτο φετινό εξάμηνο το 3,15% της τοπικής αγοράς (+4,48% η παραγωγή της στο εξάμηνο), η Εθνική Ασφαλιστική το 2,18% (αύξηση παραγωγής 11,51% στο εξάμηνο) και η Allianz Hellas το 0,12% (+75% στο εξάμηνο).

Στους γενικούς κλάδους, την υψηλότερη παραγωγή κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 σημείωσε η θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου, Γενικές Ασφάλειες Κύπρου (25,5 εκατ. ευρώ) και ακολούθησαν οι: CNP Ασφαλιστική (24,27 εκατ., ωστόσο παραγωγή 7,3 εκατ. είχε και η συγγενής CNP Cyprialife), Universal Life (24,21 εκατ.), Trust (17,28 εκατ.) και Παγκυπριακή (θυγατρική της Ελληνικής Τράπεζας με 15,9 εκατ. ευρώ).

Από ελληνικής πλευράς, η Altius είχε παραγωγή 9,74 εκατ. ευρώ, η Εθνική Ασφαλιστική 9,65 εκατ. ευρώ, η Υδρόγειος 7,255 εκατ., η Allianz Hellas 7,217 εκατ., η Prime του Δημήτρη Κοντομηνά 6,86 εκατ. και η Interamerican με 1,134 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v