Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bloomberg: Οι ΗΠΑ γράφουν την εμπορική συμφωνία με την Κίνα

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε από το υπουργικό συμβούλιο να συντάξει την πιθανή συμφωνία που θα τερματίσει την κλιμακούμενη εμπορική σύγκρουση με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Bloomberg: Οι ΗΠΑ γράφουν την εμπορική συμφωνία με την Κίνα

Να κλείσει συμφωνία με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζίνπινγκ θέλει ο Ντόναλν Τραμπ, στη Σύνοδο των G20 στην Αργεντινή, αργότερα αυτόν τον μήνα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο τέσσερις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει ζητήσει από αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών να ξεκινήσουν την ενασχόληση με τους πιθανούς όρους μίας συμφωνίας, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ζήτησε μάλιστα από το υπουργούς του να βάλουν το προσωπικό τους να συντάξει την πιθανή συμφωνία που θα τερματίσει την κλιμακούμενη εμπορική σύγκρουση, ανέφεραν οι πηγές του πρακτορείου, προσθέτοντας ότι πολλοί φορείς συμμετέχουν στη σύνταξη του σχεδίου. Δεν ήταν σαφές εάν το Τραμπ θέλει να ρίξει τους τόνους στις απαιτήσεις των ΗΠΑ ή όχι.

 Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να έχει κινητοποιηθεί από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κινέζο ομόλογο του, για την οποία δήλωσε μέσω Twitter ότι ήταν «πολύ καλή».

Οπως δημοσίευσε στην ανάρτηση του, συνομίλησαν για το ακανθώδες ζήτημα των διμερών εμπορικών σχέσεων, αλλά και για το ζήτημα της Βόρειας Κορέας, καθώς η Ουάσινγκτον διεξάγει -ιστορικές- διαπραγματεύσεις με την Πιονγιάνγκ, με στόχο την αποπυρηνικοποίησή της.

«Είχα μια πολύ καλή τηλεφωνική συζήτηση με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Μιλήσαμε για πολλά θέματα, δίνοντας μεγάλη έμφαση στο εμπόριο. Οι συζητήσεις γι' αυτό πηγαίνουν καλά και προγραμματίζονται συναντήσεις κατά τη διάρκεια της G20 στην Αργεντινή. Είχαμε επίσης μια πολύ καλή συζήτηση για τη Βόρεια Κορέα!», ανέφερε ο Τραμπ. 

Κάποιοι βέβαια αποδίδουν την κινητικότητα σε προεκλογικά κόλπα. «Δεν το πιστεύω ούτε για ένα δευτερόλεπτο», δήλωσε ο Μichael Every, επικεφαλής έρευνας για τις χρηματοπιστωτικές αγορές της Ασίας στην Rabobank, στο Χονγκ Κονγκ. «Φαίνεται να είναι ένας τέλειος τρόπος για να εξασφαλιστεί ένα ράλι στις αμερικανικές μετοχές την ημέρα των εκλογών».

Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης πάντως διαψεύδει το δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με δημοσιογράφο του CNBC.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v