Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία στο Eurogroup για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης

Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης συμφώνησαν για τις μεταρρυθμίσεις στην Ενωση. Να λάβει μέτρα για τον προϋπολογισμό της η Ρώμη. Νέες συζητήσεις για ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και σχέδιο ασφάλισης καταθέσεων.

Συμφωνία στο Eurogroup για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης

Τη συμφωνία για βασικές μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις των υπουργών Οικονομικών, ανακοίνωσε ο Μάριο Σεντένο. 

Σύμφωνα με το Reuters, οι ΥΠΟΙΚ συμφώνησαν σε μέτρα ενίσχυσης της τραπεζικής ένωσης και σε περαιτέρω ευελιξία για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Παράλληλα, συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συζητήσεις για ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και για το σχήμα εγγύησης καταθέσεων (με επόμενη αναφορά προόδου τον Ιούνιο του 2019).    

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι «δεν κάναμε γιγαντιαία βήματα μπροστά, κάναμε όμως κάποια σημαντικά βήματα», τονίζοντας ότι τώρα είναι στο χέρι των ηγετών της Συνόδου Κορυφής να υιοθετήσουν τη συμφωνία.

Εξηγώντας γιατί χρειάστηκε μια νύχτα για να συμφωνηθούν θέματα που συζητούνται επί 18 μήνες ο Μάριο Σεντένο αρκέστηκε να πει ότι είναι «ευαίσθητα πολιτικά και τεχνικά». Απαιτείται χρόνος να ξεκαθαρίσουν τα κείμενα. Στις ΗΠΑ πήρε οκτώ χρόνια για την ασφάλιση καταθέσεων. Ελπίζω να χρειαστούμε λιγότερο.

Από την πλευρά του, ο Κλ. Ρέγκλινγκ συνεχάρη τον Μάριο Σεντένο για την πολύωρη προσπάθειά του. Μίλησε για περιορισμένα βήματα προς τα μπροστά, που είναι απαραίτητα, θυμίζοντας ότι ήδη έχουν γίνει πολλά (δημιουργία ESM, πολιτικές της ΕΚΤ).

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, ανέφερε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Eurogroup Λούις Ρέγο στον λογαριασμό του στο Twitter. «Η σύνοδος ολοκληρώθηκε έπειτα από 18 ώρες (διαπραγματεύσεων). Καταλήξαμε σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης», σημειώνει.

 

Οπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, οι ΥΠΟΙΚ συμφώνησαν για το πλαίσιο προστασίας των ευρωπαϊκών τραπεζών, τον ρόλο του ESM και τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν.  

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, oι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν να στηρίξουν την ευρωζώνη έναντι μελλοντικών χρηματοοικονομικών κρίσεων, επιτυγχάνοντας συμφωνία μετά από πολύωρες συνομιλίες κατά τη διάρκεια της νύχτας στις Βρυξέλλες.

Η συμφωνία επετεύχθη στις 7:30 το πρωί και περιλαμβάνει μέτρα για να εξοπλίσει την τραπεζική ένωση της ευρωζώνης με περισσότερους οικονομικούς πόρους και να παράσχει στο ταμείο διάσωσης -τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας- επιπλέον ευελιξία στο πώς μπορεί να βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίσουν τις αναταραχές στην αγορά.

Eurogroup: Η Ιταλία να συμμορφωθεί με το Σύμφωνο Σταθερότητας

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είπαν πως το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019 παραβιάζει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμφώνησαν με την Κομισιόν πως η Ρώμη θα πρέπει να το τροποποιήσει.

«Στηρίζουμε την εκτίμηση της Κομισιόν και συστήνουμε στην Ιταλία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να συμμορφώνεται με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Στηρίζουμε επίσης τον συνεχιζόμενο διάλογο μεταξύ της Κομισιόν και των ιταλικών αρχών», ανέφεραν νωρίτερα σε ανακοίνωσή τους οι υπουργοί.

Παράλληλα, ο Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι το Eurogroup στηρίζει την Κομισιόν στις εκτιμήσεις της για το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας, συστήνοντας στη χώρα να λάβει μέτρα ώστε να ευθυγραμμιστεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες. 

Από την πλευρά του, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί είπε πως την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκε αλλαγή του τόνου και ότι η Ρώμη προσπαθεί να καταλάβει την άποψη της ΕΕ. «Ο διάλογος έχει επανεκκινήσει», τόνισε χαρακτηριστικά. Είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση η πρόθεση να μειωθεί το έλλειμμα, περιμένουμε τις λεπτομέρειες». «Είμαστε υπέρ της ευελιξίας αλλά πάντα εντός των κανόνων». Ξεκαθάρισε πάντως ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει τη νομική διαδικασία. Δουλεύουμε σε δύο σκέλη: διάλογο και προετοιμασία για τα επόμενα βήματα, είπε. Σημείωσε επίσης πως η Κομισιόν δεν αμφισβητεί τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση στην Ιταλία.

Η Ιταλία, η οποία έχει το δεύτερο υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη, στο 133% του ΑΠΕ, θέλει να δανειστεί και να ξοδέψει περισσότερα για να υλοποιήσει προεκλογικές υποσχέσεις, παραβιάζοντας τους κανόνες της ΕΕ, που ορίζουν πως το χρέος πρέπει να μειώνεται κάθε χρόνο μέχρι να υποχωρήσει κάτω του 60%, αναφέρει το Reuters.

Η Κομισιόν είπε τον περασμένο μήνα πως η Ιταλία παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ και πρέπει να αλλάξει το προσχέδιο προϋπολογισμού, διαφορετικά θα έρθει αντιμέτωπη με πειθαρχικά μέτρα που θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ποινές.

Ως «απάντηση», μιλώντας σε ιταλικό μέσο ενημέρωσης, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντε είπε πως θα παρουσιάσει «εντός των επόμενων ωρών» νέα πρόταση για τον προϋπολογισμό, που θα μπορούσε  να περιλαμβάνει έλλειμμα χαμηλότερο αυτού που είχε προηγουμένως προβλεφθεί, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιό του. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v