Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ΗΠΑ θέτουν νέους όρους στην Τουρκία για αποχώρηση από τη Συρία

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, πρόσθεσε έναν νέο όρο σήμερα στην αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, λέγοντας πως η Τουρκία πρέπει να συμφωνήσει να προστατεύσει τους Κούρδους συμμάχους των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ θέτουν νέους όρους στην Τουρκία για αποχώρηση από τη Συρία

Οι ΗΠΑ θα συναρτήσουν την αποχώρησή τους από τη Συρία με τις εγγυήσεις που θα προσφέρει η Τουρκία για την ασφάλεια των Κούρδων συμμάχων και επιπλέον θα ζητήσουν μέτρα προστασίας των αποχωρούντων αμερικανικών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος επί της εθνικής ασφάλειας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο Μπόλτον είπε πως θα τονίσει στις συζητήσεις με τους Τούρκους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πως οι Κούρδοι πρέπει να προστατευθούν.

«Δεν νομίζουμε πως οι Τούρκοι θα πρέπει να αναλάβουν στρατιωτικές ενέργειες που δεν συντονίζονται πλήρως και δεν έχουν συμφωνηθεί με τις ΗΠΑ σε ελάχιστο επίπεδο ώστε να μην θέτουν σε κίνδυνο τους στρατιώτες μας, αλλά επίσης ώστε να ανταποκρίνονται στην απαίτηση του προέδρου οι συριακές δυνάμεις της αντιπολίτευσης που έχουν πολεμήσει μαζί μας να μην κινδυνεύσουν», σημείωσε.

Ο κ. Μπόλτον είπε πως οι ΗΠΑ θα μιλήσουν στην Τουρκία για να δουν ποιοι είναι οι στόχοι και οι δυνατότητές της, όμως τόνισε πως η θέση του προέδρου Τραμπ είναι πως η Τουρκία δεν μπορεί να σκοτώσει τους Κούρδους και πως η αποχώρηση των ΗΠΑ δεν θα πραγματοποιηθεί χωρίς προηγουμένως να υπάρξει συμφωνία επί του ζητήματος αυτού.

WSJ: Η Τουρκία ζητεί στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ κατά του ISIS

Σημειώνεται πως σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Τουρκία ζητεί μεγάλη στρατιωτική υποστήριξη από τις ΗΠΑ – όπως αεροπορικές επιθέσεις, μεταφορές και διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας – για να μπορέσουν οι δυνάμεις της να αναλάβουν την κύρια ευθύνη αντιμετώπισης των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Οι τουρκικές απαιτήσεις είναι τόσο μεγάλες που, αν ικανοποιούνταν πλήρως, ο αμερικανικός στρατός πιθανόν θα διεύρυνε την εμπλοκή του στη Συρία αντί να τη μειώσει, πρόσθεσαν οι αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στην αμερικανική εφημερίδα. Αυτό θα ήταν απογοητευτικό για τον στόχο του προέδρου Τραμπ να μεταθέσει στην Τουρκία την αποστολή για το «αποτελείωμα» του Ισλαμικού Κράτους.

Οι συζητήσεις για το πώς θα μπορούσε να αναλάβει η Τουρκία την αποστολή στη Συρία θα γίνουν στην Άγκυρα την Τρίτη, εν μέσω μεγάλων επιφυλάξεων στο Πεντάγωνο ότι η Τουρκία μπορεί να αντικαταστήσει με επάρκεια την αμερικανική αποστολή. Στις συζητήσεις θα συμμετέχει και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι είχε συμφωνήσει με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την αντικατάσταση της αμερικανικής δύναμης στη Συρία από τον τουρκικό στρατό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v