Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξέσπασμα Ερντογάν κατά των ΗΠΑ για τη Συρία και τους Κούρδους

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως ο ισχυρισμός ότι οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους είναι ένα τεράστιο ψέμα. «Πολύ σύντομα θα αναλάβουμε δράση για να εξουδετερώσουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία», προειδοποίησε.

Ξέσπασμα Ερντογάν κατά των ΗΠΑ για τη Συρία και τους Κούρδους

Η Τουρκία δεν μπορεί να αποδεχθεί τα πρόσφατα σχόλια του Τζον Μπόλτον, του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, για το ότι η Αγκυρα πρέπει να συμφωνήσει για την προστασία των Κούρδων συμμάχων των ΗΠΑ στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του Μπόλτον με τον Τούρκο ομόλογό του Ιμπραχίμ Καλίν στην Αγκυρα.

Οι δηλώσεις του Τζον Μπόλτον, που έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ την Κυριακή, «για μας είναι απαράδεκτες και δύσκολο να τις χωνέψουμε», δήλωσε ο Ερντογάν ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ο Μπόλτον δήλωσε συγκεκριμένα ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία, που ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά τον περασμένο μήνα από τον Ντόναλντ Τραμπ, θα πραγματοποιηθεί υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα δώσει εγγυήσεις για την προστασία των Κούρδων μαχητών της Συρίας, των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), κύριας συνιστώσας του κουρδοαραβικού συνασπισμού που πολέμησε κατά του Ισλαμικού Κράτους και συμμάχων της Ουάσινγκτον.

Η Τουρκία θεωρεί τις YPG «τρομοκρατική οργάνωση», αντίστοιχη του PKK.

Ο Ερντογάν κατήγγειλε ότι παρά τη συμφωνία που είχαν κατά τη συνομιλία τους με τον Ντόναλντ Τραμπ, «στοιχεία» της αμερικανικής κυβέρνησης λένε «διαφορετικά πράγματα».

Ο Ερντογάν δήλωσε πως ο ισχυρισμός ότι οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους είναι ένα τεράστιο ψέμα, ότι οι YPG και το PKK είναι ένα και το αυτό πράγμα και προειδοποίησε ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να συμβιβασθεί στο θέμα των YPG.

«Τη στιγμή που οι άνθρωποι αυτοί είναι τρομοκράτες, ορισμένοι λένε "Μην τους αγγίζετε αυτούς, είναι Κούρδοι"... Θα μπορούσαν να είναι επίσης Τούρκοι, Τουρκμένοι ή Αραβες. Ο,τι και να 'ναι, εάν είναι τρομοκράτες, θα κάνουμε αυτό που πρέπει», πρόσθεσε. «Πολύ σύντομα θα αναλάβουμε δράση για να εξουδετερώσουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία», προειδοποίησε ο Ερντογάν.

Η Τουρκία προειδοποιεί εδώ και πολλές εβδομάδες να εξαπολύσει επίθεση κατά των θέσεων των Κούρδων ανατολικά του Ευφράτη και μετά τη συνομιλία Τραμπ-Ερντογάν και την ανακοίνωση της απόφασης για την αποχώρηση των ΗΠΑ, η Αγκυρα έχει εντείνει τις πολεμικές προετοιμασίες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v