Βενεζουέλα: Οι χώρες της Ευρώπης αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό

Μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, καθώς εξέπνευσε η προθεσμία των 8 ημερών που είχαν δώσει στον Μαδούρο για κήρυξη εκλογών. Για ξένη ανάμειξη κάνει λόγο το Κρεμλίνο.

Βενεζουέλα: Οι χώρες της Ευρώπης αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναγνώρισε σήμερα τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της χώρας, λέγοντας πως θα πρέπει να οργανώσει εκλογές όσο το δυνατόν συντομότερα. 

«Ο Γκουαϊδό είναι ο άνθρωπος με τον οποίον μιλάμε και που περιμένουμε να εκκινήσει εκλογική διαδικασία όσο το δυνατόν συντομότερα και είναι ο νόμιμος ενδιάμεσος πρόεδρος για τον σκοπό αυτό από την Γερμανική άποψη και επίσης από την άποψη πολλών Ευρωπαίων εταίρων» δήλωσε σε συνέντευξή Τϋπου κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Τόκιο. «Και ελπίζουμε πως αυτή η διαδικασία είναι όσο το δυνατόν συντομότερη και φυσικά ειρηνική» συμπλήρωσε.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, είπε πως η Γερμανία έχει "παγώσει" ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 5 εκατ. ευρώ προς τη Βενεζουέλα, την οποία θα απελευθερώσει μόλις το επιτρέψουν οι πολιτικές συνθήκες στη χώρα.

Την αναγνώριση του Γκουαίδό ανακοίνωσε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Στεφ Μπλοκ, γράφοντας στο Twitter πως "η περίοδος των οκτώ ημερών για κήρυξη ελεύθερων, δημοκρατικών και διάφανων εκλογών στη Βενεζουέλα έληξε σήμερα. Θέλουμε η ελευθερία και η δημοκρατία να επιστρέψουν στη Βενεζουέλα όσο το δυνατόν συντομότερα".

«Αναγνωρίζω τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, κ. Χουάν Γκουαϊδό, ως πρόεδρο επικεφαλής της Βενεζουέλας», δήλωσε νωρίτερα ε τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, προσθέτοντας πως η χώρα χρειάζεται τώρα ελεύθερες και δίκαιες εκλογές όσο το δυνατόν συντομότερα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης αναγνώρισε τον Γκουαϊδό. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ έγραψε πως «ο Νικολάς Μαδούρο δεν κήρυξε εκλογές εντός της προθεσμίας των οκτώ ημερών που ορίσαμε. Άρα το Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με τους Ευρωπαίους συμμάχους του, πλέον αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό ως προσωρινό συνταγματικό πρόεδρο, μέχρι να μπορέσουν να διενεργηθούν αξιόπιστες εκλογές».

Σε αναγνώριση του Γκουαϊδό ως προσωρινού προέδρου της Βενεζουέλας προχώρησε και η Αυστρία, με τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς να γράφει στο Twitter πως η Αυστρία στηρίζει τις προσπάθειες για αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα όπου, κατά τον ίδιο, απουσιάζει το κράτος δικαίου.

Εξάλλου, και ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο, μέχρι τη διενέργεια δημοκρατικών εκλογών.

Επίσης, τον Γκουαϊδό αναγνωρίζουν η Λετονία και η Λιθουανία. «Η Λετονία αναγνωρίζει και στηρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, μεταβατικό πρόεδρο της #Venezuela. Ζητάμε τη διεξαγωγή ελεύθερων, δίκαιων και δημοκρατικών προεδρικών εκλογών @jguaido», ανέφερε στο Twitter o Λετονός υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρς Ρίνκεβιτς. Ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίτσιους έγραψε στον δικό του λογαριασμό ότι η ΕΕ λαμβάνει συλλογική δράση διότι το μπλοκ επιθυμεί να αποκατασταθεί «η δημοκρατία και το κράτος δικαίου» στη Βενεζουέλα.

Σημειώνεται πως στις 26 Ιανουαρίου πολλές χώρες της Δύσης, όπως η Γαλλία, έδωσαν διορία οκτώ ημερών στον Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει εκλογές, αλλιώς θα αναγνώριζαν ως πρόεδρο της χώρας τον Γκουαϊδό.

ΕΕ: Εθνικό δικαίωμα αναγνώρισης του Γκουαϊδό

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως η αναγνώριση του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας ως ενδιάμεσου προέδρου είναι δικαίωμα των χωρών της ΕΕ.

Όπως μεταδίδει το Reuters το προσχέδιο της ανακοίνωσης της ΕΕ θα αναφέρει πως «μεμονωμένα κράτη μέλη της ΕΕ θα αναγνωρίσουν τον κ. Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, ως ενδιάμεσο πρόεδρο της Βενεζουέλας», ενώ ζητά «ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές».

Το ζήτημα της Βενεζουέλας απασχολεί εδώ μέρες την Ευρώπη, με οκτώ χώρες να αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό, ενώ άλλες είναι πιο επιφυλακτικές, ανησυχώντας πως μπορεί να θέσουν προηγούμενο αναγνωρίζοντας έναν αυτοανακηρυχθέντα ηγέτη.

Η αντίδραση της Ρωσίας

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο, σχολιάζοντας την αναγνώριση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης από τις χώρες της Ευρώπης, δήλωσε πως οι κινήσεις για νομιμοποίηση αυτής της παράνομης προσπάθειας κατάληψης της εξουσίας αντιστοιχούν σε ξένη ανάμειξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v