Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παγκόσμια «προσγείωση» για όλα τα αεροσκάφη Boeing 737 Max

Περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή για να δηλώσει ότι στηρίζει την απόφαση της FAA γα καθήλωση των συγκεκριμένων αεροσκαφών. Ειδικοί σε διαχείριση κρίσεων τονίζουν ότι έπρεπε να έχει ενεργήσει πιο γρήγορα, για να αντιμετωπίσει τους φόβους των επιβατών.

Παγκόσμια «προσγείωση» για όλα τα αεροσκάφη Boeing 737 Max

Μέχρι την τελευταία στιγμή, η Boeing επέμεινε ότι τα αεροσκάφη Max 737 ήταν ασφαλή. Ακόμη και όταν όλες οι ρυθμιστικές αρχές διεθνώς -εκτός από αυτή των ΗΠΑ- τα καθήλωσαν. Στο τέλος τα «προσγείωσε» και η Ομοσπονδιακή Αρχή Αεροπλοΐας των ΗΠΑ (FAA).

Το ζήτημα της ασφάλειας θα αποφασιστεί από ερευνητές, με βάση τα γεγονότα. Την ίδια ώρα πάντως οι επενδυτές, που έχουν δώσει χτύπημα 11% στην κεφαλαιοποίηση της Boeing, ζητούν να μάθουν αν είναι πολύ αργά για να αποφευχθεί μία ανεπανόρθωτη ζημιά στη φήμη της Boeing.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ειδικοί σε διαχείριση κρίσεων σε άλλους τομείς καταναλωτικής ασφάλειας, σημειώνουν ότι η Boeing έπρεπε να έχει προσπαθήσει πιο πολύ για να αντιμετωπίσει τους φόβους και τις ανησυχίες των επιβατών.

Σύμφωνα με τον Rupert Younger, διευθυντή του Κέντρου Εταιρικής Φήμης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η Boeing έπρεπε να ενεργήσει πιο γρήγορα και να προτείνει πιο νωρίς την καθήλωση των 737 Max, υπενθυμίζοντας τις πρακτικές όσον αφορά τις ανακλήσεις προϊόντων σε άλλες βιομηχανίες, όπως στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Ο Chris Clearfield, ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας διαχείρισης κινδύνου System Logic και συγγραφέας του "Meltdown", ενός βιβλίου για τον χειρισμό πολύπλοκων καταστροφών, πρόσθεσε: «Είναι μια κλασική αποτυχία κάποιων πολύ εξειδικευμένων μηχανικών που ανταποκρίνονται στο μηχανολογικό ερώτημα και όχι στο ανθρώπινο ζήτημα».

Η δήλωση της Boeing

Σε δήλωσή της η Boeing, μετά την απόφαση της αμερικανικής αρχής (FAA) για καθήλωση των αεροσκαφών, σημείωσε ότι υποστηρίζει το συγκεκριμένο βήμα, καθώς η ασφάλεια είναι βασική αξία της Boeing, όσο καιρό κατασκευάζει αεροπλάνα και θα είναι πάντα...

Στην ανακοίνωση της εταιρείας σημειώνεται ότι στόχος της είναι να  καθησυχάσει το κοινό για την ασφάλεια των αεροσκαφών της. Για τον λόγο αυτό συστήνει την προσωρινή αναστολή των δραστηριοτήτων του συνολικού στόλου των 371 αεροσκαφών της, 737 max. 

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κατανοήσουμε την αιτία των ατυχημάτων σε συνεργασία με τους ερευνητές, να αναπτύξουμε βελτιώσεις ασφαλείας και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί ξανά».

Σε μήνυμά της στο Twitter αναφέρει: «Σε διαβούλευση με τη FAA, την NTSB και τους πελάτες της, η Boeing υποστηρίζει τη δράση για προσωρινή καθήλωση των 737 Max».


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v