Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντράγκι: Θα υπάρξει σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης φέτος

Οι προσδοκίες για ανάκαμψη το β΄ εξάμηνο του έτους στην ευρωζώνη παραμένουν ζωντανές, τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ. «Ανησυχώ για την ανεξαρτησία της Fed».

Ντράγκι: Θα υπάρξει σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης φέτος

Πολλοί από τους παγκόσμιους παράγοντες που επιβαρύνουν την ανάπτυξη της ευρωζώνης φαίνεται να μειώνονται, διατηρώντας ζωντανές τις προσδοκίες για ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του έτους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, το Σάββατο.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι παράγοντες που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου ενός σκληρού Brexit και ενός παγκοσμίου εμπορικού πολέμου, συνεχίζουν να είναι μεγάλοι, θέτοντας σε κίνδυνο την ανάπτυξη.

Το βασικό μήνυμα της Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι ότι θα υπάρξει σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης φέτος, ενώ η παγκόσμια ανάκαμψη το 2020 υπόκειται σε σημαντικό κίνδυνο, σημείωσε ο Μάριο Ντράγκι. 

«Το μήνυμα της Συνόδου του ΔΝΤ είναι ότι η πολυμέρεια δεν πρέπει να υπονομευθεί», τόνισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσθέτοντας ότι δεν «βλέπει ενδείξεις πίεσης στον τραπεζικό τομέα στο σύνολό του».

«Φτάνουμε σε ένα σημείο όπου η δημοσιονομική πολιτική γίνεται πιο σημαντική», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε ανησυχία για την ανεξαρτησία της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, προειδοποιώντας ότι η απώλεια της αυτονομίας της θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπιστία της πολιτικής. 

«Εάν η κεντρική τράπεζα δεν είναι ανεξάρτητη, τότε ο κόσμος μπορεί να πιστεύει ότι οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής ακολουθούν πολιτικές συμβουλές και όχι αντικειμενική αξιολόγηση των οικονομικών προοπτικών», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v