Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυστηρά μηνύματα ΕΕ και ΥΠΕΞ στην Τουρκία για τις γεωτρήσεις

Προειδοποιήσεις από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, μετά τις ενέργειες της Άγκυρας για γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Το ελληνικό ΥΠΕΞ καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες.

Αυστηρά μηνύματα ΕΕ και ΥΠΕΞ στην Τουρκία για τις γεωτρήσεις

Την έντονη ανησυχία της Ε.Ε. για την πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου εκφράζει η Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας υπενθυμίζει επίσης πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε την Τουρκία τον Μάρτιο του 2018 «για τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε έντονα την Τουρκία να δείξει συγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη και να απέχει από κάθε παρόμοια παράνομη ενέργεια, απέναντι στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει κατάλληλα και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες

Το Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του καταδικάζει την απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το ΥΠΕΞ καλεί την Τουρκία «να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού και να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

Το Υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, «την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Η Ελλάδα υπενθυμίζει το περιεχόμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 και τις μετέπειτα σχετικές τοποθετήσεις της ΕΕ και παραμένει σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και με τους κοινοτικούς της εταίρους και συμμάχους, για τις επόμενες ενδεδειγμένες ενέργειες», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Κύπρος: Στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής οι γεωτρήσεις

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα θέσει στο ερχόμενο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το θέμα των τουρκικών προκλήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, μετά και την επιχειρούμενη τουρκική γεώτρηση στα ανοιχτά της Πάφου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Λευκωσία επικεντρώνει τις προσπάθειές της για αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών εντός του πεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο σχεδιασμός για μια τέτοια εξέλιξη έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, ενώ στόχος είναι να δημιουργηθεί κόστος για την Άγκυρα.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, συνέχεια αναμένεται να δοθεί στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο Σίμπιου της Ρουμανίας, στις 9 Μαΐου, όπου ο κ. Αναστασιάδης θα συζητήσει διεξοδικά το θέμα με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Εξάλλου, η τουρκική κίνηση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία και η Λευκωσία είχε κάνει την κατάλληλη προεργασία για να αντιμετωπίσει μια τέτοια εξέλιξη, όπως φανερώνουν και τα γρήγορα αντανακλαστικά της ΕΕ, που εξέδωσε το Σάββατο άμεσα ανακοίνωση, εκφράζοντας πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Άμεση ήταν και η αντίδραση άλλων κρατών, όπως της Ελλάδας, της Ρωσίας και της Αιγύπτου.

Οι αρμόδιες αρχές είναι ενήμερες από τη στιγμή που το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής» ξεκίνησε την πορεία του με κατεύθυνση τη θαλάσσια περιοχή, δυτικά της Πάφου, τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Παράλληλα, η Λευκωσία τηρεί ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, χώρες της ΕΕ αλλά και γειτονικά κράτη. Ο Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεννόηση με ομολόγους του, ενώ την Τρίτη μεταβαίνει στο Παρίσι για επαφές.

Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι σε πλήρη κινητοποίηση ενώ έχει λάβει μια σειρά από μέτρα σε νομικό, διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, πολλά από τα οποία έχουν ήδη ενεργοποιηθεί ήδη από τα τέλη του 2017.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές καταγράφουν επίσης την ικανοποίηση της Λευκωσίας για την πρόσφατη συζήτηση του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου οι κυπριακές θέσεις αντιμετωπίστηκαν με κατανόηση και εκφράστηκε ανησυχία για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των τουρκικών ενεργειών στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Μήνυμα και από την Αίγυπτο

Ως μία «κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, τις «παράνομες» όπως τις χαρακτηρίζει δραστηριότητες της Τουρκίας, που προτίθεται να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το απόγευμα και μεταδίδει το ΑΠΕ, το Κάιρο κάνει λόγο για μία «προκλητική ενέργεια της Τουρκίας», και την καλεί «να αποφύγει τις παράνομες δραστηριότητες».

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «η Αίγυπτος παρακολουθεί με ανησυχία τις συνεχιζόμενες εξελίξεις σε ό, τι είχε ανακοινωθεί σχετικά με τις προθέσεις της Τουρκίας να προχωρήσει στην εξόρυξη αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, στη δυτική θαλάσσια περιοχή της».

Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται επίσης ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου «κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί τα δικαιώματα του νησιού και να αποφύγει παράνομες δραστηριότητες»

Στην ανακοίνωση, το υπουργείο προειδοποιεί για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι μονομερείς ενέργειες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επισημαίνοντας την ανάγκη να συμμορφώνονται οι ενέργειες των κρατών της περιοχής στους κανόνες και τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου. 

Αποχώρησε η Τουρκία από εκδήλωση του ΝΑΤΟ λόγω κυπριακής παρουσίας

Έντονα αντέδρασε η Τουρκία στην παρουσία εκπροσώπου της Κύπρου κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής της διοίκησης στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ για τη ΝΑ Ευρώπη. Εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ εξωτερικεύοντας τον εκνευρισμό που έχει προκληθεί, χαρακτήρισε «μεγάλη γκάφα» την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας να παραστεί στην τελετή  - παρουσία που προκάλεσε την αποχώρηση της τουρκικής αντιπροσωπείας.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή Κύπρου, διπλωματικές πηγές εξέφρασαν την έκπληξή τους για τη στάση της Τουρκίας, δεδομένου ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει σε εκδήλωση της Συμμαχίας.

Μη παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην τελετή παράδοσης – παραλαβής θα ισοδυναμούσε με μη παρουσία των υπολοίπων κρατών μελών της ΕΕ, πρόσθεσαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v