Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προκλητικός Ερντογάν: Αναμένω το ΝΑΤΟ να στηρίξει τα δικαιώματά μας

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έρχονται μετά τις ανησυχίες που εξέφρασαν ΗΠΑ και ΕΕ για τα τουρκικά σχέδια γεωτρήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Οι θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι εκτός πραγματικότητας, σημείωσε νωρίτερα το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Προκλητικός Ερντογάν: Αναμένω το ΝΑΤΟ να στηρίξει τα δικαιώματά μας

Να υποστηρίξει το ΝΑΤΟ τα δικαιώματα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, αναμένει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση για τα σχέδια γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι η Άγκυρα απορρίπτει τους ισχυρισμούς, βάσει των οποίων η συμφωνία της Τουρκίας για την αγορά των αμυντικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία σημαίνει ότι αναζητά εναλλακτικούς διεθνείς δεσμούς.

Νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τις αμερικανικές συστάσεις να μην προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι θέσεις των ΗΠΑ είναι εκτός πραγματικότητας, απάντησε η Άγκυρα, υποστηρίζοντας πως η δραστηριότητα του «Πορθητή» περιορίζεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. 

Τρίτες χώρες δεν πρέπει να προσποιούνται τα διεθνή δικαστήρια, ούτε να επιχειρούν την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών και συνόρων. Η Λευκωσία δεν λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, υποστηρίζει η Άγκυρα.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην οποία εξέφραζε τη βαθιά ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών για τις προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με τη διενέργεια υπεράκτιων γεωτρήσεων «σε μια περιοχή την οποία κατέχει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και κινδυνεύει να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή».

Ταγιάνι: Καλώ την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο

Έκκληση στην Τουρκία να ενεργήσει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και να αποσύρει τα πλοία της από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου απηύθυνε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Κύπρος διαθέτει αποκλειστικά το κυρίαρχο δικαίωμα να προβαίνει σε έρευνες και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους μέσα στην ΑΟΖ της.

«Στεκόμαστε στο πλευρό της Κύπρου για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της όπως αυτά κατοχυρώνονται από το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο» τόνισε ο κ. Ταγιάνι.

Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

«Ανησυχώ πολύ για τα σχέδια της Τουρκίας να προβεί σε γεώτρηση σε θαλάσσια περιοχή εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου. Καλώ τις τουρκικές αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να ενεργήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τερματίζοντας τις δραστηριότητές τους και αποσύροντας αμέσως τα σκάφη υποστήριξης από την ΑΟΖ της Κύπρου. Προς τον σκοπό αυτό, υπενθυμίζω το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 13ης Νοεμβρίου 2014 σχετικά με την τουρκική δράση που προκαλεί ένταση στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Η πρόθεση της Τουρκίας να προβεί σε γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει αποκλειστικά το κυρίαρχο δικαίωμα να προβαίνει σε έρευνες και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους μέσα στην ΑΟΖ της.

Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επαναλαμβάνω την πλήρη αλληλεγγύη μας προς την κυβέρνηση και τον λαό της Κύπρου. Στεκόμαστε στο πλευρό της Κύπρου για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της όπως αυτά κατοχυρώνονται από το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Κύπρος: Παρακολουθούμε τον «Πορθητή» σε συνεργασία με άλλα κράτη

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε σήμερα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί τις δραστηριότητες του «Πορθητή» σε συνεργασία με άλλα γειτονικά κράτη, ενώ ενημέρωσε ότι το Σάββατο συγκαλείται από τον Πρόεδρο συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός είπε ότι ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο ότι στις 4 Μαΐου κατατέθηκαν στον ΓΓ του ΟΗΕ οι γεωγραφικές συντεταγμένες του ορίου της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στη βάση της μέσης γραμμής μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας και είπε ότι θα γίνει και σχετική δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Ανέφερε ακόμη ότι θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών σχετική σύσκεψη σε συνέχεια των συσκέψεων που γίνονται αυτό τον καιρό παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα, των υπουργών Ενέργειας, Άμυνας, Δικαιοσύνης και της υφυπουργού Ναυτιλίας, ενώ το ερχόμενο Σάββατο το πρωί ο Πρόεδρος θα προεδρεύσει σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι όλες οι κυβερνήσεις της Δημοκρατίας από το 2004, στη βάση των σχετικών εισηγήσεων των διεθνών συμβούλων και στη βάση του διεθνούς δικαίου με το οποίο διασφαλίζονται απόλυτα τα δικαιώματα της Δημοκρατίας στην υφαλοκρηπίδα της είχαν αποφασίσει να μην προχωρήσουν σε κατάθεση, έτσι ώστε αυτό να μη χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία ως πρόκληση για να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Επίσης, είπε ότι με τροποποιητικό νόμο τον Ιούλιο του 2014 για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα ξεκαθαρίσαμε ότι τα όρια της ΑΟΖ μας είναι η μέση γραμμή.

«Οι συντεταγμένες απλώς καθορίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη μέση γραμμή. Θυμίζω ότι τα δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας είναι ipso facto, δηλαδή αυτόματα και είναι εξαρχής. Αρα, δεν τίθεται η όποια αμφισβήτηση για τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε.

Πρόσθεσε ότι είμαστε σε συνεχή επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με κράτη μέλη της ΕΕ, και είπε ότι χθες είχε επικοινωνία με τον Επίτροπο για θέματα Διεύρυνσης, ενώ βρισκόμαστε σε επαφή με σημαντικές πρωτεύουσες των κρατών μελών της ΕΕ που εκδηλώνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις παράνομες ενέργειες εντός της ΑΟΖ.

Υπενθύμισε ότι αύριο θα βρίσκεται στο Παρίσι και το θέμα αυτό είναι το κύριο αντικείμενο συζήτησης του στις εκεί συναντήσεις, ενώ ο επόμενος σημαντικός σταθμός είναι το Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Ρουμανία στις 9 Μαΐου, όπου ο Πρόεδρος θα ενημερώσει και θα συζητηθούν και συγκεκριμένες ενέργειες που σε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο έχουν τροχοδρομηθεί εδώ και καιρό.

Πρόσθεσε ότι έγινε η κατάλληλη προεργασία κάτι που προκύπτει και από την άμεση και ξεκάθαρη αντίδραση της ΕΕ.

Σε ερώτηση πώς μπορεί να αποτρέψει η Κυπριακή Δημοκρατία τη γεώτρηση στην ΑΟΖ της από πλευράς Τουρκίας, ο Υπουργός είπε ότι «εδώ και καιρό προβαίνουμε σε πολύ συγκεκριμένες ενέργειες για να αποτραπεί το συγκεκριμένο ενδεχόμενο ή και άλλα που ίσως η Τουρκία να έχει στο μυαλό της. Εκεί που θεωρούμε ότι έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα είναι η ΕΕ. Και είναι εκεί που εδώ και καιρό έχουν γίνει σχετικές ενέργειες».

Σε ερώτηση πώς η ΕΕ μπορεί να αντιδράσει, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στο θέμα της αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης, τα προενταξιακά κονδύλια και άλλα, προσθέτοντας ότι σε όλα αυτά που απαιτείται ομοφωνία η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη.

Παρέπεμψε επίσης στη δήλωση της κ. Μογκερίνι, σημειώνοντας ότι η κοινή θέση της ΕΕ «δεν προέκυψε με αφορμή το τι έγινε προχθές, αλλά περιλαμβάνονται στην κοινή θέση της ΕΕ στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ – Τουρκίας που έγινε πρόσφατα στις Βρυξέλλες. Το ίδιο ισχύει και για τη δήλωση στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο του 2018».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v