Η Ιταλία δεν θα επιτρέψει να γίνει το τελικό στάδιο του EastMed

«Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται επί του παρόντος για την οικοδόμηση της τελικής οδού του Poseidon, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, που βλέπει λύση με τον αγωγό ΤΑΡ.

Η Ιταλία δεν θα επιτρέψει να γίνει το τελικό στάδιο του EastMed

Η Ιταλία δεν θα επιτρέψει την ανάπτυξη του αγωγού φυσικού αερίου από την ιταλική Edison και την ελληνική ΔΕΠΑ, όπως είχε προγραμματιστεί στη νότια Ιταλία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, την Τρίτη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο αγωγός Poseidon, ο οποίος έχει άδεια από την Ελλάδα προς τη νότια πόλη Otranto, είναι το τελευταίο τμήμα του αγωγού EastMed που έχει στόχο να φέρει το φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο στην Ιταλία.

«Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται προς το παρόν για την ανοικοδόμηση του τελικού  τμήματος του Poseidon όπως είχε προγραμματιστεί», τόνισε ο Κόντε.

Πριν από δύο χρόνια, η ΔΕΠΑ και η Edison υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας με τη ρωσική Gazprom για να δημιουργήσουν τη νότια διαδρομή αερίου στην Ευρώπη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ασκήσει πιέσεις σε κράτη-μέλη της ΕΕ για να βρουν εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου, που δεν εμπλέκουν τη Ρωσία. 

Ωστόσο, ο Κόντε δήλωσε ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση για τον αγωγό με τον Trans Adriatic Pipeline (TAP) που κατασκευάστηκε για να μεταφέρει αζερικό αέριο στο νότιο τμήμα της Ιταλίας.

Ο αγωγός ΤΑΡ θεωρείται από πολλούς ένας τρόπος να κρατηθεί μακριά η Ευρώπη από την εξάρτηση στο ρωσικό φυσικό αέριο. «Θα μπορούσε να έχει δυναμική ανάπτυξης, μία σύνδεση με την Ιταλία», δήλωσε ο Κόντε.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που βρίσκεται στον κυβερνητικό συνασπισμό με τη δεξιά Λέγκα, έχει ενημερώσει ότι θέλει να καταργήσει σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2050, ενισχύοντας την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v