Συμφωνία για τα κορυφαία πόστα στην Ε.Ε.

Την Κριστίν Λαγκάρντ επέλεξαν οι ευρωπαίοι ηγέτες ως διάδοχο του Μάριο Ντράγκι. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποψηφία για την προεδρία της Κομισιόν. Ο Σαρλ Μισέλ νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι αντιδράσεις.

Συμφωνία για τα κορυφαία πόστα στην Ε.Ε.

Την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, λέγοντας πως οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ο κ. Τουσκ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτείνει ως υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τη γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 

Υποψήφια για τη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Για τη θέση του Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική οι ευρωπαίοι ηγέτες επέλεξαν ως υποψήφιο τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών, Γιόζεπ Μπορέλ Φοντέγιες.

Τέλος, ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ εκλέχτηκε νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Ο κ. Τουσκ έσπευσε πάντως να επισημάνει ότι παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα κατά πόσον το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει τις επιλογές των ευρωπαίων ηγετών. 

O ίδιος σημείωσε ότι κάνεις δεν διαφώνησε στο «πακέτο» που αποφασίστηκε σήμερα, αν και σημείωσε ότι λόγω κάποιων προβλημάτων στο εσωτερικό της γερμανικής συγκυβέρνησης, η Γερμανία απείχε από την ψηφοφορία. Σημείωσε δε, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενθαρρύνει την υποψήφια πρόεδρο της Επιτροπής να τοποθετήσει στις θέσεις των αντιπροέδρων τους κορυφαίους υποψήφιους των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων, Φρανς Τίμερμανς και Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Ερωτηθείς σχετικά με την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, είπε ότι οι ηγέτες θα επιθυμούσαν ένα Σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο από την κεντρική ή ανατολική Ευρώπη για το πρώτο μισό της θητείας και έναν πρόεδρο από το ΕΛΚ για το δεύτερο. Ωστόσο, επισήμανε ότι εναπόκειται στο Ευρωκοινοβούλιο να αποφασίσει μόνο του.

Τέλος, σημείωσε ότι αρχικός στόχος των ηγετών, ήταν να γίνει σεβαστή η διαδικασία των κορυφαίων υποψηφίων, παρ' ότι δεν υπήρχε νομική υποχρέωση.

Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές: Βαθιά απογοητευμένοι από τις επιλογές

Η ομάδα των ευρωπαίων Σοσιαλιστών ανακοίνωσε ότι είναι βαθιά απογοητευμένη από τις επιλογές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις κορυφαίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Η πρόταση αυτή είναι βαθιά απογοητευτική για εμάς. Η ομάδα μας υπερασπίστηκε με σθένος την ευρωπαϊκή δημοκρατία και τη διαδικασία των κορυφαίων υποψηφίων ή Spitzenkandidat και δεν θέλουμε να πεθάνει. Είναι απαράδεκτο ότι λαϊκιστικές κυβερνήσεις στο Συμβούλιο απέρριψαν τον καλύτερο υποψήφιο επειδή υπερασπίστηκε το κράτος δικαίου και τις κοινές ευρωπαϊκές μας αξίες» δήλωσε η πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), Ιράτσε Γκαρσία Πέρεζ,  σε ανακοίνωσή της.

Αποχωρεί προσωρινά η Λαγκάρντ από το ΔΝΤ

Η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι «αποχωρεί προσωρινά» από επικεφαλής του ΔΝΤ.

Με την ανάρτησή της αυτή, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι την τιμά ιδιαίτερα η πρόταση που της έγινε να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρόσθεσε ότι, σε συμφωνία με την Επιτροπή Δεοντολογίας του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποφάσισε «να αποχωρήσει προσωρινά από τα καθήκοντα της γενικής διευθύντριας» του οργανισμού.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v