Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bρετανία: Εχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ο Τζόνσον

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιπ Λι αποχώρησε από τους Τόρις στερώντας από τον πρωθυπουργό την κυβερνητική πλειοψηφία. Ο Τζόνσον επανέλαβε ότι δεν θέλει εκλογές αλλά κάλεσε τους βουλευτές να καταψηφίσουν την κίνηση των «ανταρτών».

Bρετανία: Εχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ο Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχασε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο την Τρίτη μετά την απόφαση βουλευτή των Τόρις να ενταχθεί στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. 

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιπ Λι κατευθύνθηκε προς την πτέρυγα όπου κάθονταν οι βουλευτές των Φιλελεύθερων Δημοκρατών τη στιγμή που μιλούσε ο κ. Τζόνσον. 

«Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν μπορώ να υπηρετήσω τους εκλογείς μου και τα συμφέροντα της χώρας ως μέλος των Συντηρητικών στο κοινοβούλιο» ανέφερε σε ανακοίνωση του ο κ. Λι. «Η συντηρητική κυβέρνηση επιδιώκει με επιθετικό τρόπο ένα επιβλαβές Brexit με ανήθικο τρόπο. Bάζει χωρίς λόγο σε κίνδυνο ζωές και δουλειές και θέτει σε κίνδυνο την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου» πρόσθεσε σύμφωνα με το Reuters. 

Στην ομιλία του στη Βουλή ο κ. Τζόνσον τόνισε πως θέλει μια συντεταγμένη έξοδο από την Ε.Ε. και επέμεινε πως υπάρχει «πραγματικό momentum» πίσω από τις διαπραγματεύσεις. Αλλά υπογράμμισε πως τα σχέδια των «ανταρτών» των Τόρις να περάσουν νομοθεσία για να μπλοκάρουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου ουσιαστικά «καταστρέφουν οποιαδήποτε πιθανότητα για διαπραγμάτευση νέας συμφωνίας».
Ο ίδιος επανέλαβε παράλληλα ότι δεν θέλει εκλογές, λέγοντας παράλληλα στους βουλευτές ότι για να συμβεί αυτό πρέπει να ψηφίσουν ενάντια στην κίνηση των ανταρτών βουλευτών να μπλοκάρουν το Brexit.

Η Βουλή των Κοινοτήτων αναμένεται αργότερα σήμερα το βράδυ να ψηφίσει επί ενός νομοσχεδίου που συνέταξε και στηρίζει μια συμμαχία βουλευτών της αντιπολίτευσης και των ανταρτών των Τόρις που σκοπό έχει να μπλοκάρουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού τόνισε σήμερα πως ο κ. Τζόνσον έχει δηλώσει με σαφήνεια ότι αν οι βουλευτές ψηφίσουν το βράδυ ενάντια στην κυβέρνησή του, τότε ο βρετανικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει, με εκλογές, ποιος διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού.

«Ο πρωθυπουργός υπήρξε πολύ σαφής…Αν οι βουλευτές ψηφίσουν σήμερα το βράδυ να αχρηστεύσουν τη διαπραγματευτική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, να παραδώσουν την εξουσία στην αντιπολίτευση, τότε το επόμενο λογικό βήμα για αυτόν τον πρωθυπουργό είναι κάτι που δεν το θέλει…να πάει σε εκλογές», είπε ο εκπρόσωπος.

«Τότε ο βρετανικός λαός θα μπορεί να αποφασίσει ποιος θα πάει στις Βρυξέλλες να πάρει αυτή την απόφαση», πρόσθεσε, αποσαφηνίζοντας ότι όσοι Συντηρητικοί ψηφίσουν ενάντια στην κυβέρνηση ή δηλώσουν αποχή στην ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, τότε θα διαγραφούν από την κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις.

Κομισιόν: Δεν έχουμε λάβει συγκεκριμένη πρόταση από το Λονδίνο

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει κάνει ακόμη καμιά «συγκεκριμένη πρόταση» για να σώσει τη συμφωνία για το Brexit και η προοπτική ενός διαζυγίου χωρίς συμφωνία παραμένει «μια πολύ σαφής πιθανότητα», ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Έχουμε συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο» με το Λονδίνο, όμως «σ' αυτό το στάδιο, δεν μπορώ να μιλήσω για συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν γίνει και τις οποίες είδαμε», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν στη διάρκεια της τακτικής καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Το σενάριο μιας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου είναι πλέον «μια πολύ σαφής πιθανότητα», πρόσθεσε.

Τα σχόλια αυτά γίνονται τη στιγμή που ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επαναλαμβάνει πως η χώρα του θα αποχωρήσει από την ΕΕ με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, κάτι που ορισμένοι βρετανοί βουλευτές προσπαθούν να αποφύγουν.

Ο Ντέιβιντ Φροστ, σύμβουλος του Τζόνσον για θέματα που αφορούν την ΕΕ, αναμένεται αύριο, Τετάρτη, στις Βρυξέλλες για συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v