Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το υπό βρετανική σημαία σουηδικό τάνκερ Stena Impero εγκαταλείπει το Ιράν

Οι ιρανικές αρχές είχαν κατηγορήσει το δεξαμενόπλοιο ότι είχε αγνοήσει τα σήματα κινδύνου και ότι είχε σβήσει τον αναμεταδότη του, αφού συγκρούστηκε με ένα αλιευτικό.

Το υπό βρετανική σημαία σουηδικό τάνκερ Stena Impero εγκαταλείπει το Ιράν

Το υπό βρετανική σημαία σουηδικό δεξαμενόπλοιο Stena Impero, το οποίο είχε συλληφθεί τον Ιούλιο από τις ιρανικές αρχές στο Στενό του Χορμούζ, άρχισε σήμερα τον απόπλου του από τα χωρικά ύδατα του Ιράν, ανακοίνωσαν οι αρχές ναυσιπλοΐας της επαρχίας Χορμοζγκάν, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

"Το Stena Impero άρχισε να βγαίνει στη θάλασσα γύρω στις 09:00 τοπική ώρα (08:30 ώρα Ελλάδος) με κατεύθυνση τα διεθνή ύδατα του Περσικού Κόλπου", αναφέρουν οι αρχές ναυσιπλοΐας της Χορμοζγκάν στον ιστότοπό τους.

Ωστόσο, παρά την έγκριση που έλαβε για την αποχώρησή του, "η δικογραφία για το πλοίο παραμένει ανοιχτή", προσθέτουν.

Ο καπετάνιος του πλοίου και το πλήρωμά του έχουν "υπογράψει δήλωση στην οποία λένε ότι δεν έχουν κανένα αίτημα", επισημαίνουν επίσης οι αρχές αυτές στον ιστότοπό τους χωρίς να διευκρινίσουν περαιτέρω.

Το πλοίο άρχισε να κινείται από το ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς προς τα διεθνή χωρικά ύδατα στις 09:00 τοπική ώρα, ανακοίνωσε παράλληλα και ο Οργανισμός Λιμένων και Ναυσιπλοΐας του Ιράν.

Η ιρανική αυτή υπηρεσία πρόσθεσε και αυτή σε ανακοίνωσή της ότι ακόμη είναι ανοιχτή η δικαστική υπόθεση για το δεξαμενόπλοιο και ότι συνεχίζεται η διαδικασία εξέτασης "παραβιάσεων" που έγιναν από αυτό.

Λίγο νωρίτερα η σουηδική εταιρεία Stena Bulk, στην οποία ανήκει το πλοίο, είχε ανακοινώσει ότι το δεξαμενόπλοιο ετοιμαζόταν να αποπλεύσει αφότου έλαβε την τελική έγκριση των ιρανικών αρχών.

Το δεξαμενόπλοιο των 183 μέτρων, που είχε συλληφθεί στις 19 Ιουλίου από τους Φρουρούς της Επανάστασης, είχε οδηγηθεί στη συνέχεια στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, στο νότιο Ιράν, μαζί με το 23μελές πλήρωμά του. Επτά μέλη του πληρώματός του είχαν αφεθεί ελεύθερα στις 4 Σεπτεμβρίου.

Οι ιρανικές αρχές είχαν κατηγορήσει το δεξαμενόπλοιο ότι είχε αγνοήσει τα σήματα κινδύνου και ότι είχε σβήσει τον αναμεταδότη του αφού συγκρούστηκε με ένα αλιευτικό.

Η σύλληψη του πλοίου αυτού από τις ιρανικές αρχές είχε γίνει μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση από το δικαστήριο του Γιβραλτάρ της παράτασης της κράτησης του Grace 1, του ιρανικού δεξαμενόπλοιου που είχε συλληφθεί στις 4 Ιουλίου από τις αρχές του βρετανικού αυτού εδάφους. Το Ιράν αρνείται ότι ενήργησε σε αντίποινα για την ενέργεια αυτή.

Μετά την έγκριση που δόθηκε για να φύγει στις 15 Αυγούστου, το δεξαμενόπλοιο αυτό, το οποίο μετονομάστηκε σε Adrian Darya 1, απέπλευσε από το Γιβραλτάρ στις 18 Αυγούστου, υπό ιρανική σημαία, παρά ένα αίτημα που εξέδωσαν οι ΗΠΑ να μην επιτρέψουν οι αρχές τον απόπλου του πλοίου, το οποίο κατέληξε να μπει στην μαύρη λίστα της Ουάσινγκτον.

Η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ και οι ΗΠΑ υποπτευόντουσαν ότι το φορτίο του προοριζόταν για τη Συρία, στην οποία έχουν επιβληθεί από την έναρξη της σύγκρουσης το 2011 κυρώσεις που αφορούν τον πετρελαϊκό της τομέα. Η Τεχεράνη δεν αποκάλυψε επισήμως τον προορισμό του τάνκερ, αλλά διέψευσε ότι μετέβαινε στη Συρία.

Στις 10 Σεπτεμβρίου το Λονδίνο κατηγόρησε το Ιράν ότι αθέτησε τον λόγο του και ότι το πετρέλαιο που μετέφερε το πλοίο αυτό παραδόθηκε στη Συρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v