Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοινές περιπολίες στη Συρία ανακοίνωσαν Πούτιν-Ερντογάν

Νέα διορία 150 ωρών στους Κούρδους για να αποχωρήσουν από τη ζώνη ασφαλείας. Δεν θα ανεχτούμε αποσχιστική ατζέντα διαμήνυσαν οι δύο ηγέτες.

Κοινές περιπολίες στη Συρία ανακοίνωσαν Πούτιν-Ερντογάν

Ρώσοι και Τούρκοι στρατιώτες θα ξεκινήσουν κοινές περιπολίες στη Συρία σε βάθος 10 χιλιομέτρων, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ακόμα πως οι κουρδικές δυνάμεις καλούνται να αποσυρθούν από τη ζώνη των 30 χιλιομέτρων στη βορειοανατολική Συρία εντός 150 ωρών από το βράδυ της Τετάρτης. Μόλις ολοκληρωθεί αυτό το διάστημα των 150 ωρών θα αρχίσουν οι κοινές περιπολίες δυτικά και ανατολικά από το σημείο που πραγματοποιείται η επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης». Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, οι κοινές περιπολίες θα πραγματοποιούνται σε βάθος 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Τουρκία θα συνεργαστεί με τη Ρωσία για την ασφαλή επιστροφή των Σύρων προσφύγων. 

H Συρία πρέπει να απελευθερωθεί από την παρουσία ξένων δυνάμεων, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Πούτιν, μετά τη συνάντηση του με τον κ. Ερντογάν, η οποία όπως τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος οδήγησε σε ιστορικές αποφάσεις για τη Συρία. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Πούτιν υποστήριξε ότι πρέπει να διεξαχθούν συνομιλίες ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και τους Κούρδους, ενώ προειδοποίησε ότι οι τρομοκράτες δεν πρέπει να εκμεταλλευτούν την τουρκική στρατιωτική επιχείρησης. 

Oι πρόεδρος της Τουρκίας και της Ρωσίας υπογράμμισαν ότι δεν θα αποδεχτούν οποιαδήποτε αποσχιστική ατζέντα στη Συρία. 

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε πως όλες οι κουρδικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από τις πόλεις Μανμπίζ και Ταλ Ριφάτ, παραδίδοντας επίσης τον οπλισμό τους.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας διευκρίνισε πως η ρωσική στρατονομία και οι Σύροι συνοριοφύλακες θα αναπτυχθούν στη συριακή πλευρά των συνόρων από τις 12:00 το μεσημέρι αύριο Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, εκτός της ζώνης της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v