Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγκρίθηκε η παράταση του Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου

Η απόφαση πάρθηκε από τους πρέσβεις των 27 κρατών μελών και αναμένεται να επικυρωθεί με γραπτή διαδικασία, χωρίς δηλαδή να πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής. Το αίτημα για εκλογές συζητά σήμερα το βρετανικό κοινοβούλιο.

Εγκρίθηκε η παράταση του Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου

Οι πρεσβευτές των 27 χωρών μελών της ΕΕ ενέκριναν σήμερα την παράταση του Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου 2020, όπως γνωστοποίησε μέσω Twitter ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. 

«Η ΕΕ των 27 συμφώνησε ότι θα δεχτεί το αίτημα της Μεγάλης Βρετανίας για παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου 2020. Η απόφαση αναμένεται να επισημοποιηθεί μέσω γραπτής διαδικασίας», έγραψε (σ.σ. δεν θα χρειαστεί να υπάρξει Σύνοδος Κορυφής).

Η συμφωνία προβλέπει την αναβολή του Brexit για τρεις μήνες, ως την 31η Ιανουαρίου 2020, αλλά αυτό μπορεί να γίνει και νωρίτερα, καθώς υπάρχει «ευελιξία». Οπως προβλέπεται το Brexit μπορεί να πραγματοποιηθεί την πρώτη ημέρα του μήνα που θα ακολουθήσει την επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης από τη Μεγάλη Βρετανία.

Ττο κείμενο συνοδεύεται από μία πολιτική διακήρυξη στην οποία η ΕΕ δικαιολογεί την απόφασή της, αποκλείει κάθε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης και ζητεί τον διορισμό ενός Ευρωπαίου επιτρόπου από τη Βρετανία.

Η συνεδρίαση των πρεσβευτών των 27 χωρών μελών της ΕΕ πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο έντονων διαβουλεύσεων, κυρίως μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον που συνομίλησαν τηλεφωνικά.

Οι 27 αποφάσισαν να μην αναμένουν την απόφαση των Βρετανών βουλευτών, οι οποίοι σήμερα το απόγευμα αναμένεται να αποφασίσουν για τη διεξαγωγή ή μη πρόωρων εκλογών, κάτι που επιθυμεί ο Τζόνσον.

«Η ΕΕ δεν θέλει να αντιδρά, αλλά να διατηρήσει την πίεση για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης», επεσήμανε διπλωματική πηγή.

Από το Λονδίνο έγινε πάντως γνωστό ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα απαντήσει στην προσφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόλις εξετάσει τις λεπτομέρειες. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v