Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed μείωσε τα επιτόκια και έστειλε σήμα για παύση

Στην τρίτη μείωση επιτοκίων το 2019 προχώρησε η Fed ενώ έστειλε σήμα ότι θα «παγώσει» τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Σταθερή η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. Μόνο αν ενισχυθεί σημαντικά ο πληθωρισμός θα αυξήσουμε τα επιτόκια, διαμήνυσε ο Πάουελ.

Η Fed μείωσε τα επιτόκια και έστειλε σήμα για παύση

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε όπως αναμενόταν την Τετάρτη τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,5% με 1,75%.

Τούτη είναι η τρίτη μείωση επιτοκίων το 2019.

Ωστόσο, η Fed εξάλειψε από το ανακοινωθέν τη φράση ότι «θα δράσει κατάλληλα» για να διατηρήσει την επέκταση της αμερικανικής οικονομίας. Πρόκειται για φράση η οποία είχε θεωρηθεί σημάδι μελλοντικών μειώσεων επιτοκίων. 

Αντίθετα, η κεντρική τράπεζα αναφέρει τώρα ότι θα «παρακολουθεί τον αντίκτυπο των εισερχόμενων πληροφοριών για το οικονομικό outlook καθώς αξιολογεί το κατάλληλο μονοπάτι» για τα επιτόκια, μια φράση που θεωρείται λιγότερο αποφασιστική. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Έσθερ Τζορτζ και ο Έρικ Ρόζεγκρεν ήταν τα δύο μέλη του δεκαμελούς συμβουλίου που καταψήφισαν την απόφαση για μείωση των επιτοκίων. 

Η εκτίμηση της Fed για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας παρέμεινε αμετάβλητη, με την αγορά εργασίας να αξιολογείται ως «ισχυρή» και την οικονομική δραστηριότητα να αυξάνεται με «ήπιο ρυθμό».

Όπως και στην προηγούμενη ανακοίνωση, η κεντρική τράπεζα σημειώνει πως προχώρησε στη μείωση του κόστους δανεισμού «λόγω των επιπτώσεων των παγκόσμιων εξελίξεων στο οικονομικό outlook αλλά και των υποτονικών πληθωριστικών πιέσεων»

Αυξήσεις επιτοκίων μόνο αν ενισχυθεί σημαντικά ο πληθωρισμός

O πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, άφησε να εννοηθεί πως δεν πρέπει να αναμένονται περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων όσο οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν στο επίπεδο που βρίσκονται σήμερα, ενώ τόνισε πως δεν θα υπάρξουν αυξήσεις μέχρι να ενισχυθεί σημαντικά ο πληθωρισμός.

Μιλώντας λίγο μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της Fed, ο κ. Πάουελ υπονόησε ότι η «προσαρμογή» για την οποία μιλούσε τους τελευταίους πέντε μήνες φτάνει στο τέλος της.

«Βλέπουμε ότι η τρέχουσα στάση της νομισματικής πολιτικής πιθανότατα θα παραμείνει κατάλληλη για όσο διάστημα οι εισερχόμενες πληροφορίες για την κατάσταση της οικονομίας ευθυγραμμίζονται με το outlook μας» δήλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Όπως μεταδίδει το CNBC, ο κ. Πάουελ υποστήριξε ότι η νομισματική πολιτική βρίσκεται σε καλό σημείο, καθώς «το βασικό σενάριο για το outlook» παραμένει ευνοϊκό για την οικονομία.

Τόνισε επανειλημμένα τη φράση «πιθανότατα θα παραμείνει κατάλληλη», ενώ υπογράμμισε ότι το τρέχον επιτόκιο θα παραμείνει αμετάβλητο για όσο καιρό «το outlook ευθυγραμμίζεται με τις προσδοκίες μας».

Ο ίδιος άφησε περιθώριο να αλλάξει η Fed πλεύση σε περίπτωση που αλλάξουν οι συνθήκες για μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται περίπου με ρυθμό 2% και η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλό 50 ετών, στο 3,5%.

«Φυσικά, αν οι εξελίξεις οδηγήσουν σε μια σημαντική επαναξιολόγηση του outlook, θα απαντήσουμε κατάλληλα. Η νομισματική πολιτική δεν ακολουθεί προκαθορισμένη πορεία» ανέφερε.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι προτού η κεντρική τράπεζα επιστρέψει στις αυξήσεις επιτοκίων, θα έπρεπε να υπάρξει μια «πραγματικά σημαντική» άνοδος του πληθωρισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v