Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O λογαριασμός της «μαύρης εβδομάδας» στις αγορές

Το κλείσιμο της Παρασκευής σφράγισε μία από τις δέκα χειρότερες εβδομάδες στην ιστορία της Wall Street. Εκτινάχτηκε ο «δείκτης φόβου» VIX. Σε ιστορικό χαμηλό η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Σε ελεύθερη πτώση το αργό.

O λογαριασμός της «μαύρης εβδομάδας» στις αγορές

Oι μετοχές απώλεσαν το ένα δέκατο της αξίας τους αυτή την εβδομάδα σε ένα επταήμερο sell-off, με τους επενδυτές να στρέφονται μαζικά προς τα ασφαλή καταφύγια εν μέσω ανησυχιών ότι η επιδημία του κορωνοϊού θα αποφέρει ισχυρό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία και τα εταιρικά κέρδη.

* Οι αμερικανικές μετοχές έφτασαν να υποχωρούν ως και 4% την Παρασκευή, με τις συνολικές απώλειες του S&P 500 από τα ιστορικά υψηλά της περασμένης εβδομάδας να ανέρχονται στο 15%.

Η εβδομαδιαία πτώση του Dow Jones, του S&P και του Nasdsaq είναι από τις 10 χειρότερες στην ιστορία του αμερικανικού χρηματιστηρίου και η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί την τελευταία 12ετία, μετά το κραχ του 2008. 

Ο δείκτης VIX, ο οποίος υπολογίζει τη μεταβλητότητα στις μετοχές του S&P 500, εκτινάχτηκε ως και 47%.

*Στην Ασία ο δείκτης MSCI Asia Pacific έκλεισε με πτώση 2,6% τη Παρασκευή, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες ως και 4%.

Η πτώση στις διεθνές αγορές μετοχών σηματοδοτεί τη χειρότερη εβδομάδα από την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης το 2008.

Οι μετοχές των αεροπορικών και ταξιδιωτικών εταιρειών στην Ευρώπη έχουν δεχθεί ιδιαίτερα βαρύ χτύπημα, βουτώντας 19% μέσα σε μια εβδομάδα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2001.

*Ισχυρή ήταν η ζήτηση για χρυσό αυτή την εβδομάδα ως αντιστάθμιση στην πτώση των μετοχών. Ωστόσο, το πολύτιμο μέταλλο βρέθηκε και αυτό σε αρνητικό έδαφος την Παρασκευή, καταγράφοντας απώλειες ως και 3,7%, τις μεγαλύτερες από το 2013.

*Το αμερικανικό χρέος, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο ασφαλή στοιχεία ενεργητικού, έχει πραγματοποιήσει εντυπωσιακό ράλι, με τις αποδόσεις να διολισθαίνουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. 

Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έχει πραγματοποιήσει βουτιά πάνω από 25 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα. Την Παρασκευή υποχώρησε για πρώτη φορά  κάτω από το 1,2%, στο ιστορικό χαμηλό του 1,167%.

*Εν τω μεταξύ, η τιμή του αργού πετρελαίου συνέχισε την ελεύθερη πτώση και την Παρασκευή.

Η τιμή της αμερικανικής ποικιλίας του αργού βούτηξε 4% στα 44,97 δολάρια το βαρέλι. Είναι η πρώτη φορά από το 2018 που η τιμή υποχωρεί κάτω από το επίπεδο των 50 δολαρίων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v