Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια αντισώματα μπήκαν στο τραπέζι για την παγκόσμια οικονομία

Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες κινούνται για να περιορίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας. Πως αντέδρασαν οι ασιατικές χώρες. Ένεση €7,5 δισ. από την Ιταλία. Έτοιμο να δράσει το Βερολίνο αν χρειαστεί. Αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων από Fed.

Ποια αντισώματα μπήκαν στο τραπέζι για την παγκόσμια οικονομία

Ο αντίκτυπος του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία εξαπλώνεται και διογκώνεται καθημερινά, προκαλώντας τριγμούς στις διεθνείς αγορές.

Η επιδημία που ξεκίνησε αρχικά από την κινεζική πόλη Γουχάν οδήγησε στην ακύρωση πτήσεων, την επιβολή καραντίνας σε κρουαζιερόπλοια, την αναβολή μεγάλων εμπορικών εκθέσεων, σε προσωρινά «λουκέτα» σε εργοστάσια αυτοκινήτων και την επιβολή περιορισμών στις διεθνείς μετακινήσεις και μεταφορές.

Σύμφωνα με προβλέψεις της Oxford Economics, το χτύπημα του κορωνοϊού στα παγκόσμια τουριστικά έσοδα αναμένεται να φτάσει τα $22 δισ. Tην Παρασκευή ο οίκος S&P Global Ratings προειδοποίησε ότι ο κορωνοϊός θα μπορούσε να κοστίσει $211 δισ. στις οικονομίες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού φέτος και να οδηγήσει την ανάπτυξη στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μια δεκαετία.

Την ίδια στιγμή, πολυεθνικοί κολοσσοί ανακοινώνουν ο ένας μετά τον άλλον προειδοποιήσεις για χαμηλότερα έσοδα λόγω κορωνοϊού.

Τη Δευτέρα ο ΟΟΣΑ έγινε ο πρώτος διεθνής οργανισμός που χτύπησε «καμπανάκι» για τον κορωνοϊό, προειδοποιώντας ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε «κίνδυνο» και προβλέποντας ότι η παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να είναι κατά 50% χαμηλότερη φέτος σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή του.

Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι αν η επιδημία του κορωνοϊού αποδειχθεί πιο σφοδρή τότε η παγκόσμια ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 1,5% το 2020, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 2,9%. Ο διεθνής οργανισμός κάλεσε τις κυβερνήσεις να αναλάβουν άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για την υγεία και την οικονομία, ζητώντας υποστηρικτικές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επενδυτών.

Ήδη αρκετές κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει έκτακτα μέτρα οικονομικής στήριξης για να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό, ενώ μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν παρέμβει με μείωση επιτοκίων και εξετάζουν και άλλα «όπλα».

H κυβέρνηση της Κίνας, από όπου ξεκίνησε και η επιδημία, ήταν η πρώτη που κινήθηκε για να τονώσει την οικονομία. Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας επιτάχυνε την έγκριση χρηματοδότησης στις τοπικές κυβερνήσεις μέσω ομολόγων ειδικού σκοπού για δαπάνες σε έργα υποδομών. Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται άμεσα από τον κορωνοϊό θα επωφεληθούν από φοροαπαλλαγές. Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια δανεισμού για να ενισχύσει τη χορήγηση δανείων, ενώ σε συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων θα προσφέρονται προνομιακά επιτόκια.

Αναλυτές επισημαίνουν πως μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα για τη μεταποίηση τον Φεβρουάριο το Πεκίνο ενδέχεται να ετοιμάσει ένα ευρύτερο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης, το οποίο ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα πλησιάζει σε μέγεθος εκείνο που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008.

Από τις υπόλοιπες χώρες της Ασίας που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ θα αυξήσει τις δαπάνες κατά $15,4 δισ. Το σχέδιο τόνωσης της οικονομίας, η οποία έχει επιβαρυνθεί και από τις διαδηλώσεις εξεγερμένων πολιτών, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων απευθείας καταβολή του ποσού των $1.280 σε όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών. Επιπλέον, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο.

Στη Σιγκαπούρη, το υπουργείο Οικονομικών έχει προαναγγείλει φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις για τους τομείς της οικονομίας που επηρεάζονται περισσότερο από τον κορωνοϊό, καθώς και ένα πακέτο στήριξης της απασχόλησης.

Η Μαλαισία ανακοίνωσε στις 27 Φεβρουαρίου έκτακτο πρόγραμμα στήριξης των τομέων του τουρισμού, της λιανικής και των αεροπορικών μεταφορών.

Το κοινοβούλιο της Ταϊβάν ενέκρινε έκτακτες δαπάνες $2 δισ. για να μετριάσει τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία. Ο στόχος είναι να προσφερθεί στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα τουριστικά πρακτορεία.

Η Ινδονησία έχει προετοιμάσει πακέτο $750 εκατ. για να προστατεύσει την οικονομία της από τον αντίκτυπο της επιδημίας. Όπως ανέφερε η κυβέρνηση στις 25 Φεβρουαρίου, το πακέτο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αύξηση κατά 30% στις επιδοτήσεις για τις βασικές ανάγκες 15,2 εκατομμυρίων νοικοκυριών για έξι μήνες.

Στην Ιαπωνία, ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιδράσει για να περιορίσει τις επιπτώσεις της επιδημίας στην οικονομία. Η κυβέρνηση θα κάνει τα κατάλληλα βήματα για να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας πόρους από το δημοσιονομικό απόθεμα, τόνισε ο κ. Άμπε.

Ενεση €7,5 δισ. στην Ιταλία

Μέτρα κατά του οικονομικού αντίκτυπου του κορωνοϊού αρχίζουν να εξετάζουν και οι χώρες της Ευρώπης, μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα.

Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να διαθέσει €7,5 δισ. για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε από την τάχιστη εξάπλωση του ιού.Ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ανέφερε ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη του τομέα της υγείας, ενώ θα παρασχεθεί βοήθεια και σε οικογένειες, εργαζομένους και εταιρείες. «Κανείς δεν πρέπει να χάσει τη δουλειά του λόγω του κορωνοϊού» πρόσθεσε.

«Πρόκειται για ποσά με τα οποία θα στηρίξουμε τα ιταλικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα σχετικά μέτρα. Παράλληλα, ενισχύεται οικονομικά και η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Τα πρώτα μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό στην οικονομία ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει και η ελληνική κυβέρνηση, πιθανότατα πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Μαρτίου.

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, πρώτα στη λίστα φαίνεται πως θα είναι μέτρα αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Τα όποια μέτρα θα είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια και θα ανακοινώνονται κατά περίπτωση, τονίζουν οι ίδιες πηγές. Προηγείται η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, με την αναστολή πληρωμής ΦΠΑ να λειτουργεί ως μέτρο έμμεσης τόνωσης τις ρευστότητας.

Την Πέμπτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Αλτμάιερ, ανέφερε ότι το Βερολίνο εξετάζει τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου του κορωνοϊού σε περίπτωση που η επιδημία επιδεινωθεί. Την Κυριακή ο υπουργός Οικονομίας, Όλαφ Σολτς, είχε τονίσει πως η Γερμανία διαθέτει τα μέσα να ετοιμάσει ένα πακέτο τόνωσης αν χρειαστεί.

Στην Ισπανία, η υπουργός Τουρισμού προειδοποίησε την Πέμπτη ότι ο κορωνοϊός θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει έκτακτα μέτρα. Το «ειδικό πακέτο» όπως το αποκάλεσε σχεδιάζεται από τα υπουργεία εργασίας, οικονομίας, εξωτερικών, εμπορίου και βιομηχανίας.

Αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων από τη Fed

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η Fed με μια αιφνιδιαστική κίνηση μείωσε τα επιτόκια στο 1% από το 1,5%, χαλαρώνοντας περαιτέρω τη νομισματική πολιτική.

Eν τω μεταξύ, το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε σχέδιο έκτακτης ανάγκης ύψους 8,3 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση της καταπολέμησης του κορωνοϊού. Η Γερουσία τάχθηκε ομόφωνα υπέρ της έκτακτης αυτής χρηματοδότησης, έπειτα από συμφωνία μεταξύ των Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών αιρετών, η οποία ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με τη Washington Post ο Λευκός Οίκος εξετάζει φοροελαφρύνσεις σε εταιρείες του τουρισμού και των μεταφορών, τομείς που αντιμετωπίζουν τη σφοδρότερη κρίση από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001.

Tην Παρασκευή, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Λάρι Κάντλοου, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει στοχευμένες παρεμβάσεις για να βοηθήσει εργαζομένους, εταιρείες και βιομηχανίες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.«Κάποιοι από τους τομείς της οικονομίας μπορεί να χρειαστούν πρόσκαιρη βοήθεια» ανέφερε στο Fox Business ο κ. Κάντλοου.

Πρόγραμμα στήριξης $50 δισ. από το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν ο πρώτος διεθνής οργανισμός που ανακοίνωσε ειδικό πρόγραμμα για τη βοήθεια των χωρών που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, το Ταμείο καθιστά άμεσα διαθέσιμα $50 δισ. για αναδυόμενες και χαμηλού εισοδήματος χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της επιδημίας.

«Αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να βλέπουμε σε κάθε μεμονωμένη χώρα ποιες είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες και να εργαστούμε με αυτές τις χώρες για να διασφαλίσουμε ότι γνωρίζουν για τα κεφάλαια αυτά» σημείωσε. «Είμαστε στο αρχικό στάδιο της διαδικασίας, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι θα δράσουμε πολύ γρήγορα όσο έρχονται τα αιτήματα» πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v