Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερντογάν: Δεν κλείνω τα σύνορα, να ανοίξει η Ελλάδα τα δικά της

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι θα έχει συναντήσεις με Μέρκελ, Μακρόν και ίσως τον Μπόρις Τζόνσον, στην Κωνσταντινούπολη, στις 17 Μαρτίου. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να επικαιροποιηθεί, τόνισε νωρίτερα ο Τσαβούσογλου.

Ερντογάν: Δεν κλείνω τα σύνορα, να ανοίξει η Ελλάδα τα δικά της

Η Τουρκία δεν εξετάζει να κλείσει τα σύνορα με την Ευρώπη, υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Οπως μεταδίδει το Reuters, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να ανοίξει τα δικά της σύνορα.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι θα συναντηθεί με την Ανγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν και ίσως τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, στην Κωνσταντινούπολη, στις 17 Μαρτίου.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, αποδέχτηκαν ότι η Τουρκία εκπλήρωσε το καθήκον της όσον αφορά τη συμφωνία του μεταναστευτικού και ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν αργή στην υλοποίηση των υποσχέσεών της, σημείωσε επίσης.

Τσαβούσογλου: Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να επικαιροποιηθεί

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία πρέπει να επικαιροποιηθεί, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στη Συρία, και ότι η Αγκυρα είναι έτοιμη να εργασθεί εποικοδομητικά για το θέμα.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η χαλάρωση του καθεστώτος της βίζας για την Ευρωπαϊκή Ενωση και η επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ πρέπει να εφαρμοσθούν, συμβάλλοντας στην επίλυση του μεταναστευτικού θέματος.

Οπως μεταδίδει το Reuters, πρόσθεσε ότι εάν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις παραβιάσουν την εκεχειρία στην Ιντλίμπ της Συρίας, οι τουρκικές δυνάμεις θα ανταποδώσουν.

Οι τουρκικές δυνάμεις θα περιπολούν βόρεια του διαδρόμου ασφαλείας που δημιουργείται με άξονα τον αυτοκινητόδρομο M4 στην επαρχία Ιντλίμπ και οι ρωσικές δυνάμεις θα περιπολούν στη νότια πλευρά, δήλωσε επίσης ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Ρωσία θα περιπολεί στη ζώνη 6 χιλιόμετρα νοτίως του αυτοκινητόδρομου M4 στην επαρχία Ιντλίμπ, ενώ η Τουρκία θα περιπολεί στη ζώνη 6 χιλιόμετρα βορείως του M4, εξήγησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε γνωστό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέφεραν στην Τουρκία υπηρεσίες συλλογής πληροφοριών στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ.

Σχετικά με το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, δήλωσε ότι δεν αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη του αμερικανικού συστήματος Patriot, εάν η Ουάσινγκτον αποφασίσει να το προσφέρει στην Αγκυρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v