Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

E.Ε: Δημοσιονομική ευελιξία και €25 δισ. κατά του ιού

Ευέλικτη εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων και στήριξη επιχειρήσεων προβλέπει το σχέδιο των Ευρωπαίων ηγετών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Οι τέσσερις προτεραιότητες. Δημιουργείται επενδυτικό Ταμείο €25 δισ.

E.Ε: Δημοσιονομική ευελιξία και €25 δισ. κατά του ιού

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι θα κάνουν ότι «είναι αναγκαίο» για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου του κορωνοϊού, χωρίς ωστόσο να λάβουν άμεσα μέτρα.

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε συνέντευξη τύπου μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών.

«Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης στις 10 Μαρτίου του 2020 τονίσαμε την ανάγκη να εργαστούμε περαιτέρω και να κάνουμε ότι είναι αναγκαίο και να δράσουμε με ταχύτητα. Τονίσαμε την ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση και συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» δήλωσε ο κ. Μισέλ. 

Όπως σημείωσε ο κ. Μισέλ κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης τέθηκαν τέσσερις προτεραιότητες στη μάχη κατά της επιδημίας:

1)Περιορισμός της εξάπλωσης του ιού

2)Παροχή ιατρικού εξοπλισμού

3)Προώθηση της έρευνας

4)Αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων

Στο τελευταίο σκέλος, συζητήθηκε η χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, η στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων και η ευέλικτη εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων του μπλοκ. 

«Η Ένωση και τα κράτη μέλη είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα αναγκαία εργαλεία. Συγκεκριμένα, θα αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε επίπτωση στη ρευστότητα, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους κλάδους που πλήττονται και στους υπαλλήλους τους. Θα χρειαστεί ευέλικτη εφαρμογή των κανόνων της Ε.Ε. και ειδικότερα όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις και το Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας. Η Κομισιόν θα παρακολουθεί στενά τις οικονομικές εξελίξεις στην Ένωση και θα λάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες» ανέφερε ο κ. Μισέλ.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει επενδυτικό Ταμείο για την καταπολέμηση των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

H πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι τα κεφάλαια του Ταμείου θα ανέλθουν στα 25 δισ. ευρώ. Όπως σημείωσε, τα κεφάλαια του Ταμείου θα φτάσουν γρήγορα αυτό το ποσό και θα κατευθυνθούν στα συστήματα υγείας, στις μικρότερες επιχειρήσεις και στην αγορά εργασίας. 

Η κα. φον ντερ Λάιεν ανέφερε ακόμα ότι θα δοθούν κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την ευέλικτη εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων πριν από το Eurogroup της Δευτέρας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v