Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τραμπ απαγόρευσε όλες τις πτήσεις από Ευρώπη σε ΗΠΑ

Χωρίς προηγούμενη συνεννόηση, ο πλανητάρχης ανακοίνωσε ότι σταματούν, λόγω κορωνοϊού, τα ταξίδια προς τις ΗΠΑ. Οι εξαιρέσεις και το αλαλούμ για τα εμπορεύματα. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Τραμπ απαγόρευσε όλες τις πτήσεις από Ευρώπη σε ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη (τα ξημερώματα της Πέμπτης ώρα Ελλάδας) ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν όλα τα ταξίδια από τις χώρες της Ευρώπης προς την αμερικανική επικράτεια για τριάντα ημέρες, αρχής γενομένης αύριο Παρασκευή, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Ο Τραμπ ωστόσο διευκρίνισε ότι οι νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που αποφάσισε να επιβληθούν δεν αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Για να εμποδιστούν νέα κρούσματα να διεισδύσουν στη χώρα μας, πρόκειται να αναστείλω όλα τα ταξίδια από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ για τις επόμενες 30 ημέρες», είπε ο Ρεπουμπλικάνος κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου χθες βράδυ.

Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ την Παρασκευή στις 00:00 τοπική ώρα (06:00 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας), συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, εξαιρέσεις θα γίνονται μόνο για πολίτες των ΗΠΑ και μέλη των οικογενειών τους, που όμως θα πρέπει να υποβάλλονται προηγουμένως σε εξετάσεις. Ακόμη, τόνισε ο Τραμπ, η προσωρινή απαγόρευση θα ισχύσει επίσης για εμπορεύματα και άλλα φορτία.

Επιπλέον, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος προέτρεψε το Κογκρέσο να εγκρίνει το ταχύτερο μια μείωση των φόρων μισθωτών υπηρεσιών, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες, προκειμένου τα νοικοκυριά να διευκολυνθούν να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας, όπως και διάφορα μέτρα για την προσφορά αρωγής προς τις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρές επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Ο Τραμπ ταυτόχρονα ανήγγειλε την παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων και καταβολής χρεών για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων, όπως και ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να διαθέσει «200 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον ρευστότητας στην οικονομία».

Παράλληλα, η αμερικανική προεδρία ανακοίνωσε πως ακυρώθηκαν προγραμματισμένες αυτή την εβδομάδα προεκλογικές συγκεντρώσεις του Τραμπ σε Κολοράντο και Νεβάδα, προληπτικά.

Ανασκευάζει...

Αργότερα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Ντόναλντ Τραμπ ανασκεύασε εν μέρει μέσω Twitter τις αναγγελίες που έκανε στο διάγγελμά του πριν από περίπου μία ώρα, διαβεβαιώνοντας πως η προσωρινή απαγόρευση εισόδου την οποία αποφάσισε να επιβάλει στα κράτη του χώρου Σένγκεν για τριάντα ημέρες δεν αφορά τα εμπορεύματα. «Ο περιορισμός σταματά τους ανθρώπους, όχι τα αγαθά», διαβεβαίωσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος στην ανάρτησή του.

Κάπου μία ώρα νωρίτερα, ο Τραμπ δήλωνε ότι η απαγόρευση εισόδου θα είχε εφαρμογή «όχι μόνο σε έναν τεράστιο όγκο εμπορευμάτων και φορτίων, αλλά και σε πολλά και διάφορα άλλα πράγματα».

Δεν ενημέρωσε

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ούτε ενημέρωσε ούτε συντονίστηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προτού ο Ρεπουμπλικάνος ανακοινώσει πως αποφάσισε να ανασταλούν για 30 ημέρες όλα τα ταξίδια πολιτών χωρών που ανήκουν στον χώρο Σένγκεν προς τη χώρα του, δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

«Δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση, κανένας συντονισμός, όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος» των ΗΠΑ, υπογράμμισε η πηγή αυτή σε δηλώσεις της στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Μισέλ: Η ΕΕ θα καταβάλει προσπάθειες για να αποφύγει τις οικονομικές επιπτώσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «αξιολογήσει» σήμερα την κατάσταση, για να προσπαθήσει «να αποφύγει» τις οικονομικές επιπτώσεις της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει για τριάντα ημέρες τα ταξίδια από την Ευρώπη στις ΗΠΑ, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Μετά την απαγόρευση των ταξιδιών που ανακοινώθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, θα αξιολογήσουμε την κατάσταση σήμερα», ανέφερε ο Μισέλ σε ανάρτησή του στο Twitter, συνταγμένη στα αγγλικά.

«Η οικονομική αναταραχή πρέπει αποφευχθεί», πρόσθεσε ο Μισέλ, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου ότι απαγορεύει για τριάντα ημέρες την είσοδο στην επικράτεια των ΗΠΑ στους ταξιδιώτες από την Ευρώπη, για να αποφευχθεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v