Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σωσίβιο $1,5 τρισ. ρίχνει η Fed στις αγορές

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα προσφέρει από αύριο 1,5 τρισ. δολάρια, σε τρεις διαφορετικές πράξεις χορήγησης ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά. Έκανε λόγο για ασυνήθιστες διαταραχές στην αγορά των treasuries. Κόλλησαν στο "κόκκινο" οι μετοχές.

Σωσίβιο $1,5 τρισ. ρίχνει η Fed στις αγορές

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) επανέρχεται για δεύτερη συνεχή μέρα και την τρίτη φορά αυτή την εβδομάδα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αυτή τη φορά δραστικά αυξάνοντας τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, εν μέσω της αναταραχής που δημιουργείται από τον κορωνοϊό και την αποσταθεροποίηση στην αγορά του πετρελαίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Fed «αυτές οι αλλαγές γίνονται για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά ασυνήθιστων διαταραχών στις αγορές χρηματοδότησης που συνδέονται με την έκρηξη του κορωνοϊού». Η ανακοίνωση έρχεται σε ένα κομβικό χρονικό σημείο για τη Wall Street, εν μέσω πτώσης που έχει ομοιότητες με τη χειρότερη ημέρα του 1987.

Οι μετοχές αρχικά μείωσαν τις απώλειες τους στο μισό μετά την ανακοίνωση, αν και έπειτα ξαναγύρισαν έντονα πτωτικά.

Η Fed διευρύνει την κλίμακα για τις αγορές 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες τώρα είχαν περιοριστεί σε βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα. Στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος, η Fed θα επεκτείνει τις αγορές της «σε ένα φάσμα λήξεων», συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών, των έντοκων, των Treasury Inflation-Protected Securities και άλλων μέσων.

Η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να αγοράζει τίτλους που φέρουν κουπόνια, κάτι που οι συμμετέχοντες στην αγορά φημολογούσαν από τα τέλη του 2019.

Οι αγορές αρχίζουν την Πέμπτη και θα συνεχιστούν μέχρι τις 13 Απριλίου.

Το δεύτερο μέρος των νέων μέτρων από την Fed της Νέας Υόρκης προβλέπει την προσφορά από σήμερα 500 δισ. δολαρίων σε τριμηνιαίες συμφωνίες επαναγοράς. Την Παρασκευή θα προσφέρει επιπλέον 500 δισ. δολάρια σε τριμηνιαίες συμφωνίες επαναγοράς και 500 δισ. σε μηνιαίες συμφωνίες επαναγοράς. Οι προσφορές θα γίνονται σε εβδομαδιαία βάση στο υπόλοιπο πρόγραμμα.

Επιπλέον, η Fed θα συνεχίσει να προσφέρει τουλάχιστον 175 δισ. δολάρια σε repos και 45 δισ. δολάρια σε πράξεις διάρκειας δύο εβδομάδων. Οι επαναλήψεις είναι βραχυπρόθεσμες πράξεις στις οποίες τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρέχουν εξασφαλίσεις υψηλής ποιότητας σε αντάλλαγμα για τα ταμειακά διαθέσιμα που χρησιμοποιούν για να λειτουργήσουν.

Μαζί με την ανακοίνωση, η Fed δεσμεύτηκε ότι «οι όροι των επιχειρήσεων θα προσαρμοστούν όπως είναι απαραίτητο για την προώθηση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς του Treasury και της αποτελεσματικής και αποτελεσματικής εφαρμογής της πολιτικής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v