Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φον ντερ Λάιεν: Μέγιστη ευελιξία για την αντιμετώπιση της κρίσης

Οι χώρες να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα ξεκαθάρισε η επικεφαλής της Κομισιόν. Κινητοποιούνται 37 δισ., χαλαρώνουν οι κανόνες σε υποθέσεις «κρατικής βοήθειας» και δημοσιονομικής στήριξης. Δεν αναστέλλουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας, ξεκαθαρίζει ο Ντομπρόβσκις.

Φον ντερ Λάιεν: Μέγιστη ευελιξία για την αντιμετώπιση της κρίσης

Για μια πρωτοφανή κρίση, που όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί, μίλησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοινώνοντας μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Δεν είναι δυνατό να σταματήσουμε τον ιό, είναι όμως εφικτό να περιορίσουμε την εξάπλωση με μέτρα όπως το κλείσιμο σχολείων, συμπλήρωσε.

Η επικεφαλής της Κομισιόν υποστήριξε ότι γενικές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις δεν λειτουργούν αποτελεσματικά και ζήτησε από τα κράτη-μέλη να κινούνται με σύνεση. Στο επίπεδο της οικονομίας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε ότι πρέπει να κινηθούμε τώρα, προκειμένου το σοκ να είναι όσο μικρότερο και πιο προσωρινό γίνεται.

Οι χώρες πρέπει να ενθαρρυνθούν να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευτούν κλάδοι που απειλούνται αλλά και πολίτες. «Προσφέρουμε ‘μέγιστη ευελιξία’ σε επίπεδο ‘κρατικής βοήθειας’ και ‘συμφώνου σταθερότητας’».

Η ΕΕ κινητοποιεί 37 δισ. ευρώ για την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Οπως διευκρίνισε, οι πόροι προέρχονται κυρίως από «κοιμώμενο χρήμα», κονδύλια δηλαδή που υπάρχουν σε προγράμματα συνοχής τα οποία δεν προχωρούν και τώρα διατίθενται για άμεση χρήση. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εγγυηθεί επίσης την χορήγηση 8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δάνεια προς 100.000 επιχειρήσεις για την στήριξη του επιχειρηματικού τομέα.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βαλντις Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι χρειάζεται αλληλεγγύη. Η δουλειά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε όσο περισσότερο αποτελεσματικοί γίνεται, συμπλήρωσε.
Το βασικό είναι να εξασφαλίσουμε ότι υπάρχει επαρκής ρευστότητα και στήριξη των εισοδημάτων των εργαζομένων.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας, συνέχισε, επιτρέπει επιπλέον δαπάνες σε περιπτώσεις κρίσεως. Οι δαπάνες μπορούν να αφορούν στήριξη επιχειρήσεων και πολιτών καθώς και του συστήματος υγείας.

Οι δαπάνες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού θα είναι «έκτακτες» και γι’ αυτό θα εξαιρεθούν από την μέτρηση για το έλλειμμα, διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν αναστέλλεται το σύμφωνο σταθερότητας, χρησιμοποιούμε όλο το διαθέσιμο περιθώριο που μας δίνεται. 

Βεστάγκερ: Η ΕΕ είναι έτοιμη να διευκολύνει την παροχή κρατικής βοήθειας

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ίσως χρειαστεί να χορηγήσουν κρατική βοήθεια «σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα» λόγω της κρίσης του κορονοϊού και η Κομισιόν θα εφαρμόσει διαδικασίες για να μπορεί να το διαχειριστεί αυτό πολύ γρήγορα, δήλωσε σήμερα η αρμόδια Επίτροπος Ανταγωνισμού.

Η Μαγκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εφαρμόσει ένα σχέδιο αποζημίωσης για τους κλάδους του τουρισμού, των ξενοδοχείων και των μεταφορών και θα δώσει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες έχουν επαρκή ρευστότητα.

Δήλωσε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι που οι κυβερνήσεις μπορούν να βοηθήσουν χωρίς να χρειάζονται έγκριση για την παροχή κρατικής βοήθειας ενώ έδωσε ως παραδείγματα την επιδοτήσεις μισθών καθώς και την αναστολή καταβολής φόρων για τις επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v