Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eπιπλέον ρευστότητα $500 δισ. από τη Fed

Νέα ένεση ρευστότητας $500 δισ. ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις πιέσεις στην αγορά βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης.

Eπιπλέον ρευστότητα $500 δισ. από τη Fed

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πραγματοποίησε τη Δευτέρα νέα παρέμβαση στις αγορές βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης, καθώς παραμένουν οι πιέσεις παρά τη χθεσινή μείωση των επιτοκίων στο 0% με 0,25% και την ανακοίνωση σειράς έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό της μεταβλητότητας.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο βραχίονας της Fed στη Νέα Υόρκη ανέφερε ότι θα αυξήσει τον δανεισμό στην αγορά repos, όπου οι επενδυτές προσφέρουν ενέχυρα υψηλής ποιότητας  (όπως treasuries) για να λάβουν ρευστό,  προσφέροντας επιπλέον 500 δισ. δολάρια. 

Η Fed παρέχει ήδη σημαντική χρηματοδότηση στη διατραπεζική αγορά. Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει σε εβδομαδιαία βάση ως τις 13 Απριλίου 500 δισ. δολάρια σε τριμηνιαίες συμφωνίες επαναγοράς και 500 δισ. δολάρια σε μηνιαίες συμφωνίες επαναγοράς. 

Παράλληλα, συνεχίζει να προσφέρει δύο φορές την εβδομάδα τουλάχιστον 175 δισ. δολάρια σε repos και 45 δισ. δολάρια σε πράξεις διάρκειας δύο εβδομάδων.

Σύμφωνα με τον Gennadiy Goldberg, αναλυτή της TD Securities, η Fed ανέλαβε δράση τη Δευτέρα γιατί τα επιτόκια στην αγορά βραχυπρόθεσμου δανεισμού ήταν αυξημένα. Σε κάποιο σημείο, το επιτόκιο ανήλθε στο 2,5% προτού επιστρέψει στο επίπεδο του 1%. Τα σημάδια πίεσης στη ρευστότητα άρχισε να «τρομάζει την αγορά» σημείωσε ο ίδιος, ειδικά από τη στιγμή που η Fed μείωσε τα επιτόκια σχεδόν στο μηδέν, στη δεύτερη έκτακτη μείωση αυτόν τον μήνα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v