Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωτοφανής έκρηξη ανεργίας στην ιστορία των ΗΠΑ

Ρεκόρ νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας -στα 3,28 εκατομμύρια έφτασαν οι αιτήσεις την τελευταία εβδομάδα. Ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος από τις 695.000 που είχαν καταγραφεί σε διάστημα μίας εβδομάδας το 1982 και από το 1,5 εκατ. που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Πρωτοφανής έκρηξη ανεργίας στην ιστορία των ΗΠΑ

Στα 3,28 εκατομμύρια έφτασαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες την τελευταία εβδομάδα.

Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αναμένονταν να φτάσουν το 1,5 εκατομμύριο για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Μαρτίου, σύμφωνα με έρευνα σε οικονομολόγους και όπως μεταδίδει το CNBC.

Μία εβδομάδα πριν ήταν 282.000, όπως θυμίζει το MarketWatch.

Ο αριθμός είναι σαφώς μεγαλύτερος από το ρεκόρ των 695.000 που είχε καταγραφεί σε διάστημα μίας εβδομάδας το 1982 και από τις 665.000 που είχαν καταγραφεί τον Μάρτιο του 2009.

«Αυτή είναι μια μοναδική κατάσταση. Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή δεν είναι μια τυπική ύφεση», δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, την Πέμπτη, στην εκπομπή «Today» του NBC.

Οι επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατεβάσει ρολά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με στόχο να ελεγχθεί η εξάπλωση του ιού.

«Σε κάποιο σημείο, θα έχουμε τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού. Εκείνη τη στιγμή, η εμπιστοσύνη θα επιστρέψει, οι επιχειρήσεις θα ανοίξουν ξανά, οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στη δουλειά», πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης. «Ετσι, μπορεί να δείτε μια σημαντική αύξηση της ανεργίας, μια σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας. Αλλά μπορεί επίσης να υπάρξει μια καλή ανάκαμψη, από την άλλη πλευρά».

Για πρώτη φορά, οι οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας ήταν μεγαλύτερες από τις συνεχιζόμενες αιτήσεις.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας δεσμεύτηκε ότι η τράπεζα την οποία διευθύνει, θα συνεχίσει να δανείζει χρήματα με «επιθετικό τρόπο», για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της επιδημίας COVID-19.

Ο Τζερόμ Πάουελ, του οποίου η τράπεζα ήδη ανακοίνωσε ότι διοχετεύει χιλιάδες δισεκατομμύρια δολάρια στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, δήλωσε επίσης ότι τα «πυρομαχικά της Fed δεν πρόκειται να εξαντληθούν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v