Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κάν' το όπως η Νότια Κορέα» προτείνει η Γερμανία

Εάν ακολουθηθεί το μοντέλο αυτό, περί το ένα εκατομμύριο άνθρωποι στη Γερμανία θα προσβληθούν, αλλά μόνο 12.000 θα πεθάνουν. Τι λέει έγγραφο στο υπ. Εσωτερικών με τίτλο «Πώς θα ελέγξουμε την COVID-19».

«Κάν' το όπως η Νότια Κορέα» προτείνει η Γερμανία

Η Γερμανία πρότεινε τη χρήση Μεγάλων Δεδομένων (Big Data) και ιχνηλάτησης για την απομόνωση των φορέων του κορωνοϊού, καθώς τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που εφαρμόζονται έχουν επιβραδύνει τη διάδοσή του, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

Το σχετικό έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών με θέμα τη στρατηγική για την αντιμετώπιση της επιδημίας συνιστά την εφαρμογή της προσέγγισης της Νότιας Κορέας, με την υιοθέτηση επιθετικής τακτικής διαγνωστικών ελέγχων και τη χρησιμοποίηση των δεδομένων του γεωεντοπισμού από τα smartphone για τον εντοπισμό των ανθρώπων με τους οποίους ήλθαν σε επαφή φορείς του ιού.

Αυτά τα μέτρα θα είναι κρίσιμης σημασίας για την πρόληψη αναζωπυρώσεων, όταν τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ σήμερα -κλείσιμο σχολείων και περιορισμοί στις μετακινήσεις- επιτύχουν την επιβράδυνση της διάδοσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με δημοσιεύματα των Der Spiegel και Sueddeutsche Zeitung.

Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη στρέφονται στην τεχνολογία για να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό, προς προσεγγίσεις που αντλούν γνώσεις από την εμπειρία της Ασίας, αλλά παράλληλα θέτουν σε δοκιμασία τους δυτικούς κανόνες περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Η παρακολούθηση είναι ένα ευαίσθητο θέμα στη Γερμανία, όπου οι μνήμες από τη δραστηριότητα της ανατολικογερμανικής μυστικής υπηρεσίας Stasi και το εκτεταμένο δίκτυο πληροφοριοδοτών είναι νωπή στις μνήμες.

Η Γερμανία διαθέτει μία από τις αυστηρότερες νομοθεσίες στον τομέα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στον κόσμο, ακριβώς εξαιτίας της εμπειρίας της Stasi αλλά και του ναζιστικού κρατικού συστήματος παρακολούθησης.

Εγγραφο

Στο έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Πώς θα ελέγξουμε την COVID-19», αναφέρεται το σενάριο της επιτάχυνσης και πολλαπλασιασμού των διαγνωστικών τεστ τις προσεχείς εβδομάδες, με τη χρήση κινητών μονάδων και την απομόνωση των φορέων.

«Για να γίνουν τα τεστ ταχύτερα και αποτελεσματικότερα, η χρήση Μεγάλων Δεδομένων και του γεωεντοπισμού και παρακολούθησης είναι αναπόφευκτη μακροπρόθεσμα», αναφέρεται στο έγγραφο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων που εργάσθηκαν για τη μελέτη, εάν ακολουθηθεί το μοντέλο αυτό, περί το ένα εκατομμύριο άνθρωποι στη Γερμανία θα προσβληθούν, αλλά μόνο 12.000 θα πεθάνουν. «Η αυστηρή αυτή διαδικασία θα πρέπει να εφαρμοσθεί για δύο μήνες», γράφει το Spiegel.

Η Ούτε Τάιχερτ, πρόεδρος της Oμοσπονδιακής Eνωσης των γιατρών του δημόσιου τομέα, δήλωσε ότι η Γερμανία δεν έχει τα μέσα για τη μεγάλη επέκταση των διαγνωστικών τεστ.

Η γενίκευση των διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό, όπως έγινε στη Νότια Κορέα, δεν είναι εφικτή στη Γερμανία, προειδοποίησε. «Εχουμε πολύ περιορισμένο προσωπικό και πολύ περιορισμένες εργαστηριακές ικανότητες», εξήγησε στο t-online.de.

Ομως, όταν ερωτήθηκε για τη δυνατότητα του εντοπισμού και της παρακολούθησης μέσω των κινητών τηλεφώνων, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε ότι είναι δύσκολη η χαλάρωση του lockdown που έχει επιβληθεί στη Γερμανία, χωρίς αυτά. Είναι μία συζήτηση που πρέπει να γίνει, πρόσθεσε.

Στη μελέτη του υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνεται και το χειρότερο σενάριο, μία πρόβλεψη γι' αυτό που θα συμβεί στη Γερμανία εάν δεν ληφθούν αυστηρά μέτρα: το 70% του πληθυσμού σύντομα θα προσβληθεί, το 80% των ασθενών που θα χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ δεν θα βρίσκουν θέση στα νοσοκομεία και ο απολογισμός των νεκρών θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο.

Μέχρι χθες, η Γερμανία μετρούσε 42.288 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 253 θανάτους από την επιδημία του κορωνοϊού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v