Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντόνιο Κόστα: Αποκρουστική η θέση της Ολλανδίας στη Σύνοδο Κορυφής

«Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να ακούσει και πάλι Ολλανδούς υπουργούς Οικονομικών όπως αυτούς που ακούσαμε το 2008 και στα χρόνια που ακολούθησαν», τόνισε αναφερόμενος στον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αντόνιο Κόστα: Αποκρουστική η θέση της Ολλανδίας στη Σύνοδο Κορυφής

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα επέκρινε χθες, Πέμπτη, το βράδυ την «αποκρουστική», όπως τη χαρακτήρισε, θέση και την «επαναλαμβανόμενη μικροπρέπεια» της Ολλανδίας, η οποία πρότεινε να διενεργηθεί έρευνα για τους λόγους για τους οποίους ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν διαθέτουν δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πανδημία της Covid-19.

«Αυτός ο δημόσιος λόγος είναι αποκρουστικός στο πλαίσιο μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι ακριβώς η λέξη που του ταιριάζει: αποκρουστικός», δήλωσε ο Κόστα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λισαβόνα μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο επικεφαλής της πορτογαλικής κυβέρνησης απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με τη θέση που υποστήριξε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα, σύμφωνα με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να ξεκινήσει έρευνα προκειμένου να γίνει κατανοητό γιατί ορισμένες χώρες μέλη δεν διαθέτουν δημοσιονομικό περιθώριο ώστε να ανταποκριθούν στην υγειονομική κρίση.

Σύμφωνα με τον ολλανδικό Τύπο, ο Χούκστρα δήλωσε αρκετές φορές αυτή την εβδομάδα ότι ορισμένες χώρες θα έπρεπε να έχουν κάνει περισσότερη οικονομία τα τελευταία χρόνια ώστε να απορροφήσουν τα κόστη που θα φέρει η πανδημία.

«Αυτό το είδος απάντησης δείχνει απόλυτη αναισθησία και αυτή η επαναλαμβανόμενη μικροπρέπεια υπονομεύει πλήρως αυτό που αποτελεί το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνιστά απειλή για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε ο Κόστα.

«Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να ακούσει και πάλι Ολλανδούς υπουργούς Οικονομικών όπως αυτούς που ακούσαμε το 2008 και στα χρόνια που ακολούθησαν», συνέχισε αναφερόμενος στον Γερούν Ντάισελμπλουμ, προκάτοχο του Χούκστρα και πρώην πρόεδρο του Eurogroup, ο οποίος είχε έντονα επικριθεί από τις χώρες του Νότου της Ευρώπης για τη διαχείριση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

«Προφανώς, ορισμένες χώρες αλλάζουν τα ονόματα διατηρώντας ανθρώπους με το ίδιο προφίλ», κατέληξε ο Κόστα.

Σε επιστολή που απηύθυναν προχθές, Τετάρτη, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, οι ηγέτες εννέα ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και ο Αντόνιο Κόστα, κάλεσαν για την έκδοση "κορονοομολόγων" προκειμένου να διαθέτουν σημαντικά κεφάλαια για την αντιμετώπιση της έκτακτης υγειονομικής κρίσης που συγκλονίζει την Ευρώπη.

Η αμοιβαιοποίηση του χρέους των ευρωπαϊκών χωρών επανέρχεται συχνά ως αίτημα χωρών με ιδιαίτερα αυξημένο χρέος του Νότου της Ευρώπης όπως η Πορτογαλία, αλλά προσκρούει στην επίμονη άρνηση χωρών του Βορρά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v