Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Νέο ρεκόρ με 884 θανάτους σε 24 ώρες

Σαρώνει τη χώρα η πανδημία, με πάνω από 215.000 κρούσματα και περισσότερους από 5.000 νεκρούς. Σενάριο απαγόρευσης εσωτερικών πτήσεων. Αναμένεται νέα έκρηξη επιδομάτων ανεργίας.

ΗΠΑ: Νέο ρεκόρ με 884 θανάτους σε 24 ώρες

Η Covid-19, η ασθένεια που προκαλεί ο κορωνοϊός, στοίχισε τη ζωή σε ακόμη 884 ανθρώπους στις ΗΠΑ μέσα στις προηγούμενες 24 ώρες, έναν αριθμό που αποτελεί νέο θλιβερό ρεκόρ, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Ο ραγδαία αυξανόμενος αριθμός των θανάτων ξεπέρασε τις 5.000 συνολικά στις ΗΠΑ από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Η χώρα είναι εξάλλου, μακράν, αυτή όπου καταγράφονται τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης τον πλανήτη: 215.417, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 25.200 σε μία ημέρα.

Το ρεκόρ των περισσότερων θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού μέσα σε μία μέρα καταγράφηκε την 27η Μαρτίου στην Ιταλία (969 νεκροί).

Σενάριο απαγόρευσης εσωτερικών πτήσεων

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης του Τύπου για την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αναστολής των πτήσεων εσωτερικού προς και από εστίες της κρίσης στις ΗΠΑ, καθώς η κυβέρνησή του δυσκολεύεται ολοένα περισσότερο να σταματήσει την εξάπλωση της ασθένειας Covid-19 στη χώρα.

«Ασφαλώς το εξετάζουμε, αλλά όταν το κάνεις αυτό, πραγματικά επιβάλλεις περιορισμούς σε μια βιομηχανία που χρειαζόμαστε απελπιστικά», είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε χθες Τετάρτη [τοπική ώρα· τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ώρα Ελλάδας] στον Λευκό Οίκο.

Αναμένεται νέα βουτιά απασχόλησης

Αμερικανικές εταιρείες καταργούσαν τον Μάρτιο θέσεις εργασίας με ρυθμό χωρίς προηγούμενο την τελευταία δεκαετία και τα νεότερα στοιχεία όσον αφορά τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, που πρόκειται να δημοσιοποιηθούν σήμερα, αναμένεται να επαληθεύσουν πως η πανδημία του κορωνοϊού βυθίζει την οικονομία των ΗΠΑ σε κρίση.

Ο αριθμός των νέων ανέργων που καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα εκτιμάται ότι θα ανέλθει ξανά σε εκατομμύρια, ότι θα κυμανθεί ανάμεσα στα 2,8 και τα 5 εκατομμύρια, κατά αναλυτές, με τα επίσημα στοιχεία να αναμένονται εντός της ημέρας. Την περασμένη εβδομάδα, οι τάξεις των ανέργων στις ΗΠΑ πύκνωσαν κατά 3,3 εκατομμύρια, αριθμό άνευ προηγουμένου.

Η αισιοδοξία σβήνει στον ιδιωτικό τομέα, που έπαψε τον Μάρτιο να δημιουργεί νέες θέσεις απασχόλησης. Αυτό έγινε για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία σχεδόν, αφότου η αμερικανική οικονομία κατάφερε να αναπνεύσει έπειτα από τη μεγάλη κρίση του 2008.
Μάλιστα αυτά τα στοιχεία, που ανακοινώθηκαν χθες Τετάρτη, σταματούν τη 12η Μαρτίου, δηλαδή προτού ληφθούν τα μέτρα μαζικού περιορισμού του πληθυσμού. Τον Απρίλιο, ο αριθμός των εργαζομένων αναμένεται να μειωθεί «κατά 10 εκατομμύρια επιπλέον», προεξοφλεί ο Ίαν Σέπαρντσον της εταιρείας Pantheon Macroeconomics.

Η χρονιά είχε ξεκινήσει δυνατά, με 291.000 νέες θέσεις εργασίας να δημιουργούνται τον Ιανουάριο, τον υψηλότερο αριθμό σχεδόν την τελευταία πενταετία. Αλλά η πανδημία άλλαξε άρδην την κατάσταση, τραβώντας χειρόφρενο στην οικονομική δραστηριότητα. Τα μέτρα περιορισμού του πληθυσμού, σε διάφορους βαθμούς, που επιβλήθηκαν από αμερικανικές πολιτείες υποχρέωσαν πάρα πολλές επιχειρήσεις να κατεβάσουν ρολά ή να μειώσουν πολύ τη δραστηριότητά τους. Ο τομέας του εμπορίου και των μεταφορών υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή θέσεων εργασίας (-37.000). Άλλος ένας τομέας που χτυπήθηκε βαριά, αυτός του ελεύθερου χρόνου και των ξενοδοχείων και μοτέλ, έχασε 11.000 θέσεις εργασίας. Οι θέσεις εργασίας στον τομέα των κατασκευών υπέστησαν επίσης θεαματική μείωση (-16.000).

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ολοένα πιο ανήσυχο, έκλεισε με πτώση χθες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v