Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: H μείωση της παραγωγής αργού στις ΗΠΑ δεν μετράει ως «περικοπή»

Σκληρή στάση κρατάει η Μόσχα στον πετρελαϊκό «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει με αφορμή την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Απαιτεί μεγαλύτερη συμμετοχή των ΗΠΑ στις περικοπές για να συμμετάσχει σε μια παγκόσμια συμφωνία εξισορρόπησης των αγορών.

Ρωσία: H μείωση της παραγωγής αργού στις ΗΠΑ δεν μετράει ως «περικοπή»

H Ρωσία απαιτεί μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής αργού από τις ΗΠΑ για να συναινέσει σε μια ευρύτερη συμφωνία περικοπής της παγκόσμιας παραγωγής. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη και την Παρασκευή διαπραγματεύσεις σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί μια περικοπή της παγκόσμιας παραγωγής, μετά τη δραματική συρρίκνωση της ζήτησης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και τη μείωση των τιμών κατά 50%. 

Αλλά η Μόσχα έχει διαμηνύσει ότι θα αποδεθχεί μια συμφωνία μόνο αν συμμετάσχουν στην περικοπή της παραγωγής και οι ΗΠΑ. 

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, το Κρεμλίνο απέρριψε την Τετάρτη την ιδέα ότι η φυσική μείωση που έχει καταγράψει η παραγωγή των αμερικανικών εταιρειών σχιστολιθικών υδρογονανθράκων εξαιτίας της πτώσης των τιμών θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια εθελοντική περικοπή για την εξισορρόπηση των αγορών. 

«Πρόκειται για δύο τελείες διαφορετικές μειώσεις. Συγκρίνετε τη γενική μείωση στη ζήτηση με μείωσεις για τη σταθεροποίηση των παγκόσμιων αγορών. Είναι σαν να συγκρίνετε το μήκος με το πλάτος» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντιμίτρι Πεσκόφ. 

Η απόρριψη αποτελεί ένδειξη πως το Κρεμλίνο απαιτεί μεγαλύτερη περικοπή της αμερικανικής παραγωγής αργού από αυτήν που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει υποστηρίξει ότι είναι δυνατή. 

Το αργό πετρέλαιο Brent έχει ενισχυθεί περίπου 40% από τα χαμηλά 18 ετών στα οποία βούτηξε την περασμένη εβδομάδα εν μέσω προσδοκιών ότι θα υπάρξει συμφωνία για περικοπές στην παραγωγή. 

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση ανάμεσα στα μέλη του ΟΠΕΚ και σύμμαχοι του όπως η Ρωσία και την Παρασκευή θα διεξαχθούν συνομιλίες ανάμεσα στους υπουργούς Ενέργειας της G20. Ένα βασικό συστατικό του σχεδίου της G20 είναι οι χώρες με ιδιωτικούς πετρελαϊκούς τομείς να προσφέρουν ως περικοπή τις μειώσεις των κεφαλαιακών δαπανών που έχουν ήδη ανακοινώσει οι πετρελαϊκές εταιρείες τους, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στους Financial Times. 

Oι ΗΠΑ δεν έχουν δεσμευτεί επίσημα σε περικοπή της παραγωγής, εξαιτίας του αντιμονοπωλιακού νόμου που ισχύει στη χώρα. Ωστόσο, έχουν υπάρξει υπόνοιες ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να προσφέρει την αναμενόμενη περικοπή στην παραγωγή λόγω της μείωσης των τιμών ως το δικό της μερίδιο στη συνολική μείωησ της παραγωγής. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v