Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία Σ. Αραβίας-Ρωσίας για μείωση της παραγωγής αργού

Ριάντ και Μόσχα έβαλαν τέλος στον μεταξύ τους «πόλεμο» ανοίγοντας τον δρόμο για μια ευρύτερη συμφωνία περικοπής της παραγωγής αργού. Μεγαλύτερη μείωση ανέμεναν οι επενδυτές. Διαγράφει τα κέρδη το αργό.

Συμφωνία Σ. Αραβίας-Ρωσίας για μείωση της παραγωγής αργού

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία κατέληξαν την Πέμπτη σε συμφωνία για μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου, βάζοντας τέλος σε ένα φέουδο που έχει κλονίσει τις διεθνείς πετρελαϊκές αγορές.

O ΟΠΕΚ και άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες συμμετείχαν την Πέμπτη σε διαπραγματεύσεις με στόχο τη μείωση της παραγωγής κατά 20 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου το Ριάντ και η Μόσχα κατάφεραν να ξεπεράσουν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τις μεταξύ τους διαφορές που εμπόδιζαν την επίτευξη συμφωνίας.

«Πρόκειται για μια παγκόσμια συμφωνία» ανέφερε μια πηγή του ΟΠΕΚ, χωρίς να προσδιορίσει κατά πόσον θα συμμετέχουν και οι ΗΠΑ, κάτι το οποίο έχουν απαιτήσει η Ρωσία και οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ.

Με βάση πηγές του Bloomberg, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν να περικόψουν την παραγωγή κατά περίπου 10 εκατομμύρια βαρέλια τον Μάιο και τον Ιούνιο. Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής κατά 8,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα η κάθε μία.

Αν και η περικοπή αντιστοιχεί περίπου στο 10% της παγκόσμιας προσφοράς, αποτελεί μόνο ένα μικρό κομμάτι της ζήτησης που έχει χαθεί.

Η παγκόσμια ζήτηση για καύσιμα έχει βουτήξει κατά 30 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, καθώς τα περιοριστικά μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας έχουν περιορίσει δραστικά την οικονομική δραστηριότητα.

Το γεγονός αυτό οδήγησε σε αντιστροφή της ανοδικής πορείας του συμβολαίου της αμερικανικής ποικιλίας του αργού, το οποίο διέγραψε κέρδη 5% και κινείται αυτή τη στιγμή 6% χαμηλότερα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v