Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Σημάδια έξαρσης της επιδημίας μετά τη χαλάρωση

Ο ρυθμός αναπαραγωγής της Covid-19, τον οποίο παρακολουθούν προσεκτικά οι αρχές, έφτασε ξανά στο 1, δημιουργώντας πονοκεφάλους στην κυβέρνηση. Η χώρα μετρά 5.913 θανάτους.

Γερμανία: Σημάδια έξαρσης της επιδημίας μετά τη χαλάρωση

Οι πρώτες ενδείξεις επιδείνωσης της επιδημίας του κορωνοϊού εμφανίζονται στη Γερμανία, μία εβδομάδα αφού ξεκίνησε τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δηλώνει ανήσυχη για μια βιαστική επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο ρυθμός αναπαραγωγής της Covid-19 (Reproduction Rate), τον οποίο παρακολουθούν προσεκτικά οι αρχές, έφτασε ξανά στο 1, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε ασθενής μολύνει έναν ακόμη άνθρωπο. Η γερμανική κυβέρνηση και οι ιολόγοι μέχρι στιγμής υπογράμμιζαν πόσο σημαντικό είναι το ποσοστό αυτό να είναι κάτω από το 1. Από τα μέσα Απριλίου ο ρυθμός αυτός είχε μειωθεί σταδιακά στο 0,7, προτού αρχίσει να αυξάνεται ξανά.

Εξάλλου το ποσοστό θνησιμότητας της Covid-19 εξακολουθεί να αυξάνει μέρα με την ημέρα, μεταδίδει το ΑΠΕ. Βάσει των πιο πρόσφατων στοιχείων του ινστιτούτου, βρίσκεται στο 3,8% για τη Γερμανία, ποσοστό που παραμένει μικρότερο από αυτό που καταγράφεται σε γειτονικές της χώρες.

Μέχρι σήμερα στη Γερμανία έχουν καταγραφεί 156.337 κρούσματα και 5.913 θάνατοι.

Αν αυτή η αυξητική τάση επιβεβαιωθεί, ενδέχεται να περιπλέξει τις προσπάθειες των γερμανικών αρχών για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, την ώρα που η κοινή γνώμη μοιάζει να ανυπομονεί.

Γερμανοί λοιμωξιολόγοι, όμως εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ, ο πραγματικός αριθμός του δείκτη ο οποίος υποδεικνύει τον ρυθμό μετάδοσης της νόσου, δηλαδή σε πόσα άτομα μεταδίδει κάθε ασθενής τον ιό, είναι σήμερα 0,96 αλλά στρογγυλοποιείται προς τα πάνω. Όπως ανέφερε ο κ. Βίλερ, ο δείκτης ήταν 1,3 στις 8 Απριλίου και 0,9 τις προηγούμενες ημέρες και πρέπει να παραμείνει σταθερά κάτω από το 1 προκειμένου να τεθεί αξιόπιστα υπό έλεγχο η πανδημία. Το ίδιο είχε αναφέρει και η Καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ σε ό,τι αφορά την προοπτική χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού.

Όπως εξηγεί ωστόσο ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Γιόνας Σμιτ-Χαναζίτ, η αύξηση δεν αποδίδεται ούτε στην επαναλειτουργία των καταστημάτων επιφάνειας έως 800 τ.μ. στις 20 Απριλίου, καθώς είναι ακόμη πολύ νωρίς για να διαπιστωθούν τυχόν συνέπειες, αλλά ούτε σε ενδεχομένως αυξημένη κίνηση των πολιτών τις ημέρες του Πάσχα (12 Απριλίου). «Σε καμία περίπτωση. Ο ρυθμός αναπαραγωγής συνδέεται με τόσες πολλές αβεβαιότητες που υπάρχει ένα περιθώριο διακυμάνσεων. Επιπλέον, υπάρχουν και διαφορετικές μέθοδοι υπολογισμού του. Αυτό σημαίνει ότι το 0,9 μπορεί να είναι 1,0 και αντίστροφα. Αν όμως ο δείκτης είχε φθάσει π.χ. στο 1,5, τότε θα ήταν βέβαιο ότι κάτι έχει συμβεί. Με τα σημερινά στοιχεία πάντως δεν μπορούμε να συνδέσουμε το 1,0 με αυξημένες μετακινήσεις το Πάσχα, αφενός επειδή γνωρίζουμε ότι τα μέτρα τηρήθηκαν σωστά και αφετέρου επειδή οι μετακινήσεις δεν συνδέονται απαραίτητα με αύξηση των κρουσμάτων. Η μικρή αύξηση του R0 που βλέπουμε σήμερα είναι φυσιολογική», εξηγεί ο γερμανός καθηγητής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v