Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «Manhattan Project» που υπόσχεται να νικήσει τον κορωνοϊό

Μια ομάδα κορυφαίων επιστημόνων που κινήθηκε με τη στήριξη δισεκατομμυριούχων, υποστηρίζει ότι έχει την απάντηση για την πανδημία. Ηγείται ένας 33χρονος επιστήμονας, που μένει σε γκαρσονιέρα και έχει ένα μόνο κοστούμι…

Το «Manhattan Project» που υπόσχεται να νικήσει τον κορωνοϊό

Δεκάδες κορυφαίοι επιστήμονες της Αμερικής καθώς και δισεκατομμυριούχοι λένε ότι έχουν την απάντηση για την πανδημία του κορωνοϊού και πως βρήκαν μία… πίσω πόρτα για να παραδώσουν το σχέδιό τους στον Λευκό Οίκο. 

Της ομάδας ηγείται ένας 33χρονος καπιταλιστής επιχειρηματίας, ο Tom Cahill, ο οποίος ζει μακριά από τη δημοσιότητα, σε ένα νοικιασμένο δωμάτιο κοντά στο πάρκο Fenway της Βοστόνης. Εχει μόνο ένα κοστούμι, αλλά διαθέτει αρκετούς υψηλούς δεσμούς για να επηρεάσει τις κυβερνητικές αποφάσεις στον πόλεμο κατά της Covid-19.

Aυτοί οι επιστήμονες και οι υποστηρικτές τους περιγράφουν τη δουλειά τους ως «Manhattan Project», στην εποχή του lockdown, επηρεασμένοι από το σχέδιο για την κατασκευή ατομικής βόμβας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι επιστήμονες συγκεντρώνουν εγκεφάλους και χρήματα, για να βρουν ανορθόδοξες ιδέες από όλο τον κόσμο.

Αυτοαποκαλούνται «Επιστήμονες για να σταματήσουν την Covid-19» και στην ομάδα τους έχουν χημικούς βιολόγους, ανοσοβιολόγους, νευροβιολόγους, χρονοβιολόγους, έναν ογκολόγο, έναν γαστρεντερολόγο, έναν επιδημιολόγο και έναν πυρηνικό επιστήμονα. Από τους επιστήμονες στο επίκεντρο του πρότζεκτ, ο βιολόγος Michael Rosbash, που κέρδισε Βραβείο Νόμπελ το 2017, δήλωσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαι ο λιγότερο κατάλληλος».

Αυτή η ομάδα, της οποίας το έργο δεν έχει αναφερθεί στο παρελθόν, λειτούργησε ως ενδιάμεσος κρίκος για τις φαρμακευτικές εταιρείες που αναζητούν έναν αξιόπιστο σύνδεσμο με τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων της κυβέρνησης Τραμπ. Εργάζονται από μακριά, ως μία ειδική εξεταστική επιτροπή των μελετών που έχουν πλημμυρίσει το θέμα του κορωνοϊού, απομακρύνοντας τις εσφαλμένες μελέτες, πριν αυτές φτάσουν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Η ομάδα έχει συντάξει μία εμπιστευτική έκθεση 17 σελίδων, με μία σειρά ανορθόδοξων μεθόδων κατά του ιού. Μία μεγάλη ιδέα αφορά τη θεραπεία ασθενών με ισχυρά φάρμακα που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν κατά του Εμπολα, με πολύ υψηλότερες δόσεις από ό,τι έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν.

Ο διευθυντής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας Francis Collins είπε αυτό τον μήνα ότι συμφωνεί με τις περισσότερες συστάσεις της έκθεσης, σύμφωνα με έγγραφα που εξετάστηκαν από τη Wall Street Journal και ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα. Η έκθεση παραδόθηκε στο υπουργικό συμβούλιο και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, που είναι επικεφαλής της ειδικής ομάδας δράσης της κυβέρνησης κατά του κορωνοϊού.

Ουδείς από αυτούς που εμπλέκονται στην ομάδα κερδίζει οικονομικά. Αναφέρουν ότι έχουν κινητοποιηθεί από την ευκαιρία να προσθέσουν τους δικούς τους συνδέσμους και την επιστήμη, σε μία προσπάθεια μάχης κατά του κορωνοϊού, τόσο σε πολιτειακό όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο. «Μπορεί να αποτύχουμε», δήλωσε ο Stuart Schreiber, χημικός του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και μέλος της ομάδας. «Αν όμως πετύχει, θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο».

Ένα μεγάλο μέρος των πρώτων εργασιών αφορούσε εκατοντάδες επιστημονικές εργασίες σχετικά με την κρίση, από όλο τον κόσμο. Διαχώριζαν πολλά υποσχόμενες ιδέες από τις αμφιλεγόμενες. Κάθε μέλος έφτασε έως και τις 20 εργασίες την ημέρα, περίπου 10 φορές περισσότερο από τον ρυθμό που θα είχαν στην καθημερινή τους εργασία. Συζητούσαν μέσω τηλεδιάσκεψης, γραπτών μηνυμάτων, «σαν μία ομάδα εφήβων», δήλωσε ο κ. Rosbash, καθώς και μέσω τηλεφωνημάτων.

Η υδροξυχλωροκίνη, ένα φάρμακο κατά της ελονοσίας που προωθήθηκε από τον Πρόεδρο, απορρίφθηκε αφότου ο εμπειρογνώμονας της ομάδας Ben Cravatt, της Scripps Research, στη La Jolla της Καλιφόρνιας, διαπίστωσε ότι στην καλύτερη περίπτωση, είχε μικρές πιθανότητες. Το φάρμακο αναφέρθηκε μόνο περιστασιακά, στην τελική έκθεση της ομάδας.

Η ομάδα επίσης δεν είναι τόσο υπέρ της χρήσης τεστ αντισωμάτων για να επιστρέψει ο κόσμος στην εργασία του, εάν τα αποτελέσματα δείξουν ότι έχουν αναρρώσει από τον ιό. O κ. Cravatt, χημικός βιολόγος, δήλωσε ότι «είναι η χειρότερη ιδέα που έχω ακούσει ποτέ». Όπως είπε, η προηγούμενη έκθεση στον ιό ίσως να μην εμποδίσει τον κόσμο από το να τον μεταδώσει στους άλλους και ότι η υπερβολική έμφαση στα τεστ αντισωμάτων μπορεί να δελεάσει ορισμένους ανθρώπους να μολύνουν σκόπιμα τον εαυτό τους, για να αποκτήσουν αργότερα έναν καθαρό λογαριασμό υγείας.

Οι αρχικές τρεις φάσεις των συστάσεων της ομάδας, που περιλαμβάνονται στην έκθεσή της, επικεντρώνονται στη μόχλευση της κλίμακας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Για παράδειγμα, να αγοράζει φάρμακα που δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί αποτελεσματικά, ως τρόπο για να ενθαρρύνει τους κατασκευαστές να ανεβάσουν την παραγωγή χωρίς να ανησυχούν για την απώλεια χρημάτων, εάν το φάρμακο αποτύχει. Ή ακόμη, να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για μία κλινική εξέταση νέων φαρμάκων, από εννέα μήνες ή έναν χρόνο, σε μία εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v