Σε «ΒΒΒ-» υποβάθμισε την Ιταλία η Fitch

Μια βαθμίδα πάνω από την κατηγορία «junk» υποβάθμισε την Ιταλία η Fitch. Βλέπει εκτόξευση του χρέους στο 156% του ΑΕΠ και ύφεση 8%. Ενστάσεις από τον Ιταλό ΥΠΟΙΚ για την απόφαση.

Σε «ΒΒΒ-» υποβάθμισε την Ιταλία η Fitch

Η Fitch υποβάθμισε την Τρίτη την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας σε «BBB-», μία βαθμίδα πάνω από την κατηγορία «junk».

Η υποβάθμιση αντανακλά σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης τον αντίκτυπο της πανδημίας στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Η κίνηση-έκπληξη -η επόμενη αξιολόγηση του αξιόχρεου της Ιταλίας ήταν προγραμματισμένη για τον Ιούλιο- επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα στη γειτονική χώρα.

Παράλληλα, η Fitch άλλαξε το outlook της αξιολόγησης σε σταθερό από αρνητικό, επισημαίνοντας ότι οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ θα στηρίξουν τις δημοσιονομικές πολιτικές της Ιταλίας.

Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι το ιταλικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 8% φέτος, ενώ το χρέος θα εκτοξευτεί στο 156% του ΑΕΠ από 134,8% πέρυσι.

Σχολιάζοντας την υποβάθμιση, το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι «οι αιτίες της υποβάθμισης αυτής είναι εξωγενείς και προσωρινές», προσθέτοντας ότι «τα βασικά στοιχεία της οικονομίας της χώρας είναι υγιή».

Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι το παραγωγικό σύστημα της Ιταλίας έχει αναπτυχθεί με διαφοροποιημένο τρόπο, σε πολλαπλούς τομείς, και η χώρα καταγράφει εμπορικό πλεόνασμα.

Ο υπουργός Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι σημείωσε ότι η Fitch δεν φάνηκε να «λαμβάνει υπόψη του τις σημαντικές αποφάσεις που ελήφθησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τις χώρες που τη συνθέτουν και από τους θεσμούς της».

«Ειδικότερα, δεν φαίνεται να έχει αξιολογηθεί με τον προσήκοντα τρόπο ο στρατηγικός προσανατολισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», πρόσθεσε ο Γκουαλτιέρι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v