Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ προς γερμανικό δικαστήριο: Επιμένουμε στο «whatever it takes»

Η ΕΚΤ απαντάει στο γερμανικό δικαστήριο τονίζοντας ότι είναι αποφασισμένη να κάνει ότι είναι αναγκαίο για να εκπληρώσει την εντολή της. Παραπέμπει στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2018.

ΕΚΤ προς γερμανικό δικαστήριο: Επιμένουμε στο «whatever it takes»

To Διοικητικό Συμβούλιο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ενημερώθηκε από τον διοικητή της Bundesbank και το νομικό τμήμα της ΕΚΤ για την απόφαση του ομοσπονδιακού γερμανικού δικαστηρίου για το πρόγραμμα αγορών ομολόγων (PSPP)

Στην ανακοίνωση, το Δ.Σ. επισημαίνει ότι λαμβάνει υπόψη την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου και δεσμεύεται να κάνει ότι είναι αναγκαίο εντός της εντολής του για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται με ρυθμό που ευθυγραμμίζεται με το μεσοπρόθεσμο στόχο.

Προσθέτει επίσης ότι θα κάνει ότι είναι αναγκαίο για να διασφαλίσει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλους τους τομείς της οικονομίας και σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

Τέλος, υπογραμμίζει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε τον Δεκέμβριο του 2018 ότι η ΕΚΤ ενεργεί εντός των ορίων της εντολής της για τη σταθερότητα των τιμών.

Νωρίτερα την Τρίτη το γερμανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο είχε αποφασίσει ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ παραβιάζει «εν μέρει» το σύνταγμα.

Κατά το δικαστήριο, μετά από μια μεταβατική περίοδο που δεν θα ξεπερνά τους τρεις μήνες, η Bundesbank δεν θα μπορεί πλέον να συμμετέχει στο PSPP, εκτός και αν η ΕΚΤ δείξει την αναγκαιότητά του.

Επίσης, η Bundesbank πρέπει να διασφαλίσει πως τα ομόλογα που έχει ήδη αγοράσει και διακρατά στο χαρτοφυλάκιό της θα πωληθούν με βάση μια -πιθανότατα μακροπρόθεσμη- στρατηγική που θα συντονίζεται με το Ευρωσύστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v