Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανική έρευνα: Ο ιός ήταν μαζί μας από τα τέλη του 2019!

Οι μεταλλάξεις του ιού δείχνουν ότι υπήρξε ταχεία εξάπλωση από πέρυσι. Διαψεύδονται προσδοκίες ότι θα μπορούσε να υπάρξει ανοσία σε μεγάλα τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού.

Βρετανική έρευνα: Ο ιός ήταν μαζί μας από τα τέλη του 2019!

Νέα γενετική ανάλυση του ιού που προκαλεί την Covid-19, η οποία ελήφθη από 7.600 ασθενείς σε όλο τον κόσμο, δείχνει ότι ο ιός κυκλοφορούσε από τα τέλη της περασμένης χρονιάς και πρέπει να εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα μετά την πρώτη μόλυνση.

Ερευνητές στη Βρετανία εξέτασαν μεταλλάξεις στον ιό και βρήκαν στοιχεία ταχείας εξάπλωσης, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα.

«Ο ιός αλλάζει, αλλά αυτό από μόνο του δεν σημαίνει ότι επιδεινώνεται», δήλωσε στο CNN ο ερευνητής Γενετικής Francois Balloux του University College London Genetics Institute.

Ο Balloux και οι συνεργάτες του πήραν ιογενείς ακολουθίες από μια τεράστια παγκόσμια βάση δεδομένων, που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο για να μοιράζονται δεδομένα. Εξέτασαν δείγματα που ελήφθησαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και από διαφορετικά μέρη και δήλωσαν ότι δείχνουν πως ο ιός άρχισε να μολύνει τους ανθρώπους στα τέλη του περασμένου έτους.

«Αυτό αποκλείει κάθε σενάριο που υποθέτει ότι το SARS-CoV-2 ενδέχεται να κυκλοφόρησε πολύ πριν από την αναγνώρισή του και ως εκ τούτου έχει ήδη μολύνει μεγάλες αναλογίες του πληθυσμού», γράφει η ομάδα του Balloux στην έκθεσή του, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Infection, Genetics and Evolution.

Αυτά όμως είναι κακά νέα. Μερικοί γιατροί ήλπιζαν ότι ο ιός κυκλοφόρησε για πολλούς μήνες και μπορεί να είχε μολύνει... ήσυχα πολύ περισσότερους ανθρώπους από ό,τι έχει αναφερθεί. Αυτό θα πρόσφερε την ελπίδα ότι ενδέχεται να υπάρχει ήδη ανοσία σε ορισμένους πληθυσμούς.

«Όλοι το περίμεναν. Μαζί τους κι εγώ», είπε ο Balloux.

Τα ευρήματά τους όμως δεν δείχνουν κάτι τέτοιο. Το πολύ 10% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει εκτεθεί στον ιό, εκτιμά ο ίδιος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v