Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορωνοϊός: Δωρεάν εμβόλιο «για τους λαούς» ζητούν ηγέτες ανά τον κόσμο

Εκκληση από πρώην ηγέτες όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκ. Μπράουν και ο Ζ. Μπαρόζο, αλλά και οικονομολόγους όπως ο Τζ. Στίγκλιτς και ο Τ. Πικετί. Το εμβόλιο δεν πρέπει να αποτελέσει μονοπώλιο, τονίζουν.

Κορωνοϊός: Δωρεάν εμβόλιο «για τους λαούς» ζητούν ηγέτες ανά τον κόσμο

Οποιοδήποτε εμβόλιο κατά της Covid-19 δεν θα πρέπει να κατοχυρώνεται με πατέντα, ενώ θα πρέπει να παράγεται σε μεγάλη κίμακα και να διατίθεται χωρίς κόστος στον κόσμο παντού, ζητούν με ανοιχτή επιστολή τους τρεις Αφρικανοί ηγέτες και περισσότερες από 140 προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένων 50 πρώην παγκόσμιων ηγετών.

«Δεν μπορούμε να έχουμε μονοπώλια, σκληρό ανταγωνισμό και κοντόφθαλμο εθνικισμό», σημειώνεται στην επιστολή, που διοργανώθηκε από την UNAids και την Οxfam και η οποία υπεγράφη από δεκάδες πρώην ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των Fernando Henrique Cardoso από τη Βραζιλία, Gordon Brown από το Ηνωμένο Βασίλειο και Helen Clark από τη Νέα Ζηλανδία. Την επιστολή υπογράφουν και οικονομολόγοι όπως ο βραβευμένος με Νόμπελ Joseph Stiglitz. 

Οπως σημειώνει το Bloomberg, η κίνηση έρχεται αφότου κάποιες εταιρείες κατασκευής εμβολίων δεσμεύτηκαν για τιμές κόστους και ζήτησαν προκαταβολικά δισεκατομμύρια δολάρια από τις κυβερνήσεις, για να τις βοηθήσουν να επενδύσουν γρήγορα σε παραγωγή μεγάλης κλίμακας.

Οι ακτιβιστές έχουν εκφράσει ανησυχία για τη μικρή συμμετοχή των κοινωνικών ομάδων στις συζητήσεις για τη χρηματοδότηση, καθώς και για το ότι οι πιο πλούσιες χώρες θα έχουν κυρίαρχη θέση στην πρόσβαση σε περιορισμένες προμήθειες.

Ο Ha-Joon Chang, οικονομολόγος του Cambridge, που επίσης υπογράφει την επιστολή, δήλωσε ότι υπάρχει πάγια νομολογία στη συμφωνία για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, όπου επιτρέπεται η υπέρβαση της πνευματικής ιδιοκτησίας σε εποχές έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία. Είχε μάλιστα γίνει επίκληση σε αυτήν, κατά τη διάρκεια της επιδημίας του AIDS στις αρχές της δεκαετίας του 2000 καθώς και το 2001, όταν μετά από επιθέσεις με άνθρακα στις ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον απείλησε να παρακάμψει κατοχυρωμένες πατέντες που κατείχε η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Bayer, αν δεν μπορούσε να προσαρμόσει τις τιμές για το φάρμακο κατά του άνθρακα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v