Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχεται κύμα πτωχεύσεων στην παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ

Η κατάρρευση της ζήτησης αργού έχει βάλει τους αμερικανούς παραγωγούς στο μάτι του κυκλώνα. Αναλυτές προβλέπουν ως και 250 χρεοκοπίες στην επόμενη 2ετία. Παραμένει χαμηλή η τιμή της αμερικανικής ποικιλίας.

Ερχεται κύμα πτωχεύσεων στην παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ

Οι μεγαλύτεροι όμιλοι παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ κατέγραψαν συνολικά ζημία 26 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του έτους καθώς ο τομέας είναι αντιμέτωπος με κύμα χρεοκοπιών την επόμενη διετία.

Η κατάρρευση της ζήτησης αργού που προκάλεσε η πανδημία οδήγησε σε απομειώσεις 38 δισ. δολαρίων στους κορυφαίους παραγωγούς, σύμφωνα με ανάλυση της Rystad Energy, οδηγώντας σε καθαρή ζημία πολύ κάτω από το μέσο όρο των 2,9 δισ. δολαρίων των τελευταίων έξι ετών.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι αμερικανικοί ενεργειακοί όμιλοι έχουν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα.

«Η κατακλείδα είναι ότι θα υπάρξει κύμα χρεοκοπιών και αναδιαρθρώσεων» δήλωσε η Ρετζίνα Μέιορ, επικεφαλής ενέργειας στην KPMG.

Αναλυτές προβλέπουν ότι 250 εταιρείες θα μπορούσαν να χρεοκοπήσουν ως το τέλος του έτους αν η τιμή του αργού πετρελαίου δεν αυξηθεί αρκετά γρήγορα.

Το πρόσφατο ράλι επανέφερε την τιμή της αμερικανικής ποικιλίας του αργού πάνω από τα 30 δολάρια το βαρέλι, όταν τον προηγούμενο μήνα είχε βρεθεί ακόμα και σε αρνητικό επίπεδο. Ωστόσο, συνεχίζει να κινείται σε επίπεδα περίπου 50% χαμηλότερα από αυτά του Ιανουαρίου και αρκετά κάτω από τα επίπεδα που απαιτούνται για την επιβίωση των παραγωγών σχιστολιθικού πετρελαίου.

«Δεν νομίζω ότι μια τιμή του αργού στα 30 δολάρια θα σώσει τους παραγωγούς που βρίσκονται στην εντατική και περιμένουν μια μεταμόσχευση καρδιάς» δήλωσε δικηγόρος της Haynes & Boone στο Τέξας. «Θα δούμε πολλές χρεοκοπίες ακόμα» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με στοιχεία της Haynes & Boone, έχουν υποβάλλει ήδη αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα 17 μικρότεροι αμερικανοί παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου.

Αναλυτές της Rystad υπολογίζουν ότι το συνολικό νούμερο μπορεί να αυξηθεί στους 73 προτού ολοκληρωθεί το έτος αυτό, ενώ ακόμα 170 μπορεί να ακολουθήσουν την επόμενη χρονιά αν η τιμή του αργού παραμείνει στα επίπεδα αυτά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v