Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαγκάρντ: Από 8% έως 12% η ύφεση στην ευρωζώνη φέτος

Κατά την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το «ήπιο» σενάριο για την ύφεση στην ευρωζώνη φέτος έχει ήδη ξεπεραστεί και πλέον η επίπτωση της πανδημίας θα είναι μεταξύ του «μέτριου» και του «δυσμενούς» σεναρίου.

Λαγκάρντ: Από 8% έως 12% η ύφεση στην ευρωζώνη φέτος

Η οικονομία της ευρωζώνης πιθανότατα θα συρρικνωθεί κατά 8%-12% φέτος, καθώς προσπαθεί να ξεπεράσει την επίπτωση της πανδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Προηγουμένως, η ΕΚΤ είχε πει πως η οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί μεταξύ 5% και 12%, όμως, σε διάλογο με νέους, η κα Λαγκάρντ είπε πως το «ήπιο» σενάριο έχει ήδη ξεπεραστεί και πως το αποτέλεσμα θα είναι μεταξύ του «μέτριου» και του «δυσμενούς» σεναρίου.

«Θα έχουμε καλύτερη εικόνα σε λίγες ημέρες καθώς στις αρχές Ιουνίου θα ανακοινώσουμε τα στοιχεία μας, όμως πιθανότατα θα είναι μεταξύ του μέτριου και του δυσμενούς σεναρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα σχόλιά της αυτά δείχνουν τη σοβαρότητα των επιπτώσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη μετά το αναγκαστικό κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με τίμημα εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και αναγκαστικές άδειες σε εκατομμύρια ακόμα εργαζόμενους.

Αναφερόμενη στις δημόσιες δαπάνες, στη σημερινή εκδήλωση, η κα. Λαγκάρντ εξέφρασε την πεποίθηση πως η αύξησή τους δεν θα έχει ως αποτέλεσμα μια νέα κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Τα κόστη εξυπηρέτησης του χρέους είναι «εξαιρετικά χαμηλά», εξήγησε, προσθέτοντας πως αν οι οικονομίες μεταμορφωθούν ώστε να είναι πιο αποδοτικές, παραγωγικές και βιώσιμες, τότε οι δαπάνες θα πρέπει να ενθαρρύνονται. «Όλες οι χώρες του κόσμου έπρεπε να αντιδράσουν και ως αποτέλεσμα έπρεπε να αυξήσουν τα χρέη τους», είπε. Λόγω της πανδημίας, «η χρήση χρέους όχι μόνο συστήνεται, αλλά είναι ο δρόμος που θα πρέπει να ακολουθείται».

Σημειώνεται πως η ΕΚΤ αναμένεται να επικαιροποιήσει τις επίσημες προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό την επόμενη εβδομάδα, όπου θα υπάρξει επίσης απόφαση και του διοικητικού συμβουλίου για την πολιτική που θα ακολουθηθεί.

Η προεδρος της ΕΚΤ είχε προειδοποιήσει και την Παρασκευή ότι απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή δημοσιονομική απάντηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Η επιτυχία της ενιαίας αγοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει ότι η εφοδιαστική αλυσίδα στην ευρωζώνη είναι τρεις φορές πιο ενοποιημένη από ότι στον υπόλοιπο κόσμο, σημείωσε η κα. Λαγκάρντ σε εκδήλωση του Εuropean University Institute.

H ίδια επικαλέστηκε ανάλυση της ΕΚΤ η οποία δείχνει ότι ένα κοινό σοκ διογκώνεται κατά περίπου 30% στην ευρωζώνη, «το οποίο σημαίνει ότι όλες οι χώρες πρέπει να δράσουν από κοινού για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά μεγάλες κρίσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v