Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διατάχθηκε νέο lockdown στη Γερμανία

Οι αρχές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεσφαλίας αναγκάστηκαν να επαναφέρουν το μέτρο της καραντίνας. Στο επίκεντρο τοπική μονάδα επεξεργασίας κρέατος, όπου καταγράφηκαν πάνω από 1.500 κρούσματα κορωνοϊού.

Διατάχθηκε νέο lockdown στη Γερμανία

Οι αρχές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ανακοίνωσαν ότι τίθεται σε lockdown η περιφέρεια Guetersloh έως τις 30 Ιουνίου, μετά την έξαρση κρουσμάτων σε μονάδα επεξεργασίας κρέατος της περιοχής. 

«Επαναφέρουμε τους περιορισμούς μετακινήσεων, όπως το Μάρτιο», δήλωσε ο επικεφαλής των τοπικών αρχών, Armin Laschet, σε συνέντευξη τύπου, προσθέτοντας ότι πρόκειται για προληπτικό μέτρο. 

Σύμφωνα με το τοπικό «lockdown» που ανακοίνωσε, και το οποίο επηρεάζει περίπου 370.000 κατοίκους, απαγορεύεται και πάλι η λειτουργία των κλειστών γυμναστηρίων, των κινηματογράφων, των μουσείων και των μπαρ, ενώ ακυρώνονται οι πολιτιστικές και άλλες μαζικές εκδηλώσεις. Οι επαφές περιορίζονται εκ νέου στα μέλη της οικογένειας, ενώ σε εξωτερικούς χώρους επιτρέπεται να βρίσκεται κανείς με το πολύ άλλα δύο άτομα, με τα οποία δεν ζει κάτω από την ίδια στέγη. Τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί είχαν κλείσει ήδη από τις 17 Ιουνίου για τις θερινές διακοπές. Σε αντίθεση με τον Μάρτιο, δεν επιβάλλονται περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών, ωστόσο ο κ. Λάσετ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην εγκαταλείψουν την περιοχή.

Η μονάδα συσκευασίας κρεάτων στο Guetersloh της Ανατολικής Γερμανίας είχε λάβει εντολή να κλείσει μετά από περισσότερα από 1.500 κρούσματα κορωνοϊού στο εργοστάσιο που απασχολεί 6.000 εργαζόμενους ενώ έχουν τεθεί σε καραντίνα περισσότερα από 5.500 άτομα.

Κινητές ομάδες υγειονομικών υπαλλήλων, συνοδεία διερμηνέων και αστυνομίας, διενεργούν τεστ για κορονοϊό και ενημερώνουν τους εργαζόμενους, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από την Πολωνία, την Ρουμανία και την Βουλγαρία.

Η υπόθεση είχε σημάνει συναγερμό στη χώρα, που αναζητά σημάδια πιθανού δεύτερου κύματος κρουσμάτων. Άλλες εστίες της επιδημίας έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες ημέρες στο Βερολίνο και το Γκέτινγκεν.

Την προηγούμενη εβδομάδα, μία από τις πλέον πολυσύχναστες γειτονιές του Βερολίνου μετατράπηκε σε hot spot εξαιτίας του κορωνοϊού. Ακριβώς τη στιγμή που η πόλη προσπαθούσε να βρει τους κανονικούς της ρυθμούς, ένα ολόκληρο κτίριο διαμερισμάτων στη νοτιοανατολική πλευρά της συνοικίας Neukoelln μπήκε σε καραντίνα. Βρέθηκαν 70 κρούσματα μεταξύ των ενοίκων, ενώ η διαδικασία των τεστ συνεχίζεται.

Κίνδυνος για δεύτερο κύμα

Η Γερμανία κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού, προειδοποίησε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Robert Koch Λόταρ Βίλερ δηλώνοντας παράλληλα αισιόδοξος ότι μπορεί να προληφθεί.

Δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχουν επιβληθεί για την επιβράδυνση της μετάδοσης του κορονοϊού πρέπει να αρθούν, προειδοποίησε επίσης ο Λόταρ Βίλερ, ένας από τους επιφανέστερους επιδημιολόγους της Γερμανίας και πρόσθεσε ότι ο καλός εξαερισμός είναι σημαντικός παράγοντας για την μείωση του κινδύνου διασποράς των ιού μέσω των σταγονιδίων.

Το Ινστιτούτο Robert Koch ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής της επιδημίας Covid-19 (R 0) στη Γερμανία βρίσκεται στο 2,76, επηρεασμένος σε μεγάλο βαθμό από τοπικά ξεσπάσματα.

Η Γερμανία πρέπει να παραμείνει σε επιφυλακή τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η επιδημία δεν έχει τελειώσει, προειδοποιεί στην ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v