Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lufthansa: Οι μέτοχοι ενέκριναν το πακέτο διάσωσης των €9 δισ.

Με το 98% των ψήφων πέρασε από τη συνέλευση των μετόχων το πακέτο διάσωσης της γερμανικής αεροπορικής. Η δραματική έκκληση του προέδρου για στήριξη του σχεδίου. Η Ryanair προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Lufthansa: Οι μέτοχοι ενέκριναν το πακέτο διάσωσης των €9 δισ.

Η Lufthansa ανακοίνωσε ότι οι μέτοχοι ψήφισαν στη σημερινή συνέλευση υπέρ του πακέτου διάσωσης των 9 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση.

Το σχέδιο διάσωσης, το οποίο προβλέπει ότι το γερμανικό δημόσιο θα λάβει μερίδιο 20%, έλαβε το 98% των ψήφων. 

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν σχεδιάζει να ακυρώσει παραγγελίες αεροσκαφών, παρά μόνο να καθυστερήσει την παράδοσή τους.

Nωρίτερα την Πέμπτη, ο μεγαλομέτοχος της Lufthansa, Χάιντς Χέρμαν-Τίλε δήλωσε στη Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι θα ταχθεί υπέρ της συμφωνίας. Στην ψηφοφορία είχαν δηλώσει συμμετοχή μέτοχοι που έχουν το 38% του κεφαλαίου και το 15,5% που κατέχει ο Τίλε μεταφράζεται σε 41% των ψήφων.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης η διοίκηση της Lufthansa ξεκαθάρισε ότι η αεροπορική βρίσκεται σε δεινή θέση, προειδοποιώντας ότι η εταιρεία θα έρθει αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία αν δεν εγκριθεί το σχέδιο.

«Δεν έχουμε άλλα λεφτά» δήλωσε στους παρευρισκόμενους ο πρόεδρος Καρλ-Λούντβιχ Κλέι. «Ζούμε από αυτά που έχουμε βάλει στην άκρη. Χωρίς στήριξη, η χρεοκοπία είναι θέμα ημερών» τόνισε. 

Η Ryanair προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την κρατική ενίσχυση στη Lufthansa

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους της Ευρώπης, η Ryanair, θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την κρατική ενίσχυση η οποία θα δοθεί από τη γερμανική κυβέρηνση στη Lufthansa, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Πρόκειται για μια θεαματική περίπτωση στην οποία ένα πλούσιο κράτος μέλος της Ε.Ε. αγνοεί τις συνθήκες της Ε.Ε. προς όφελος της εθνικής βιομηχανίας του και εις βάρος των φτωχότερων χωρών», δήλωσε ο επικεφαλής της Ryanair στο Δουβλίνο.

Οι αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ είχαν προηγουμένως εγκρίνει το πακέτο διάσωσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την Lufthansa. «Με το πρόσχημα του κορονοϊού, η γερμανική κυβέρνηση εγγυάται στη Lufthansa ένα πακέτο διάσωσης αξίας εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για σαφή παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού. Οι μικρότεροι ανταγωνιστές θα οδηγηθούν εκτός αγοράς», δήλωσε ο Ο΄Λιρι.

Ο επικεφαλής της Ryanair κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τηρήσει τις αρχές της και να είναι δίκαιη: «Εάν όχι, η εσωτερική αγορά που έχει οικοδομήσει με επιτυχία η ΕΕ θα καταρρεύσει και οι ευρωπαίοι καταναλωτές και φορολογούμενοι θα πληρώσουν το τίμημα. Η έγκριση του πακέτου διάσωσης της Lufthansa από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί "προδοσία" των βασικών αρχών του δικαίου της Ε.Ε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πάμε στο Δικαστήριο της Ε.Ε», κατέληξε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v