Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκατομμύρια ανασφάλιστοι στις ΗΠΑ και ο ιός θερίζει

Από το σοκ της Covid-19 περισσότεροι από 16 εκατομμύρια εργαζόμενοι βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι. Έχουν χάσει την ασφάλιση υγείας που παρέχεται από τον εργοδότη. Τραμπ και Obamacare.

Εκατομμύρια ανασφάλιστοι στις ΗΠΑ και ο ιός θερίζει

Καθώς είναι φανερό πως ένα δεύτερο κύμα κοροναϊού απειλεί σοβαρά την υγεία στις ΗΠΑ, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί χωρίς ασφάλιση υγείας μετά το πογκρόμ χαμένων θέσεων εργασίας.

Περισσότεροι από τον μισό πληθυσμό βασίστηκαν στο χώρο εργασίας τους για να καλύψουν τις ανάγκες υγειονομικής ασφάλισης , πριν από μια πανδημία που προκάλεσε κύμα απολύσεων παγκοσμίως. Σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, το νέο κύμα ανέργων μπορεί ως ένα βαθμό να βασιστεί κατά κάποιο τρόπο στα συστήματα καθολικής υγειονομικής περίθαλψης.

Βέβαια σε πολλές χώρες, πλέον, οι περικοπές δαπανών στα δημόσια συστήματα υγείας και ασφάλειας και το τσουνάμι λιτότητας που επιβλήθηκε από αρκετές κυβερνήσεις προκειμένου να ξεπεραστεί η 10ετής κρίσης μετά το κραχ του 2008-9, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια εφησυχασμού. Οι ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία είναι παραράπω από φανερές τους μήνες της πανδημίας. 

  

Ωστόσο, στην Αμερική η καταστροφή της ασφάλισης είναι δυσβάσταχτη για εκατομμύρια ανθρώπους. Επρεπε να γυρίζουν από δω και από εκεί, σε ένα περίπλοκο μενού επιλογών, για να μάθουν εάν έχουν πρόσβαση σε ένα δίχτυ υγειονομικής ασφάλειας.

Ενώ το Κογκρέσο διέθεσε δισεκατομμύρια δολάρια για να πληρώσει για τη φροντίδα που σχετίζεται με ιούς για τους ανασφάλιστους, εκατομμύρια αμερικανοί θα βρεθούν μόνοι για τα πιο συνηθισμένα ιατρικά έξοδα.

«Ειδικά με την ασφάλιση υγείας, έχουμε ένα σύστημα κοινωνικής υποστήριξης που πραγματικά δεν είναι λειτουργικό όταν έχουμε απώλεια θέσεων εργασίας», δήλωσε στο Bloomberg ο Μπεν Ζίπερερ, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής στην Ουάσινγκτον. Αυτό είναι πρόβλημα στις φυσιολογικές συνθήκες, σημείωσε, «αλλά είναι πραγματική καταστροφή όταν έχουμε δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενους ξαφνικά χωρίς δουλειά».

Το σοκ της Covid-19 πιθανότατα από τις αρχές Μαΐου έχει αφήσει στο αέρα περισσότερους από 16 εκατομμύρια εργαζόμενους που έχουν χάσει την ασφάλιση υγείας που παρέχεται από τον εργοδότη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του EPI.

Τα στοιχεία για την ανεργία για τον Ιούνιο, την Πέμπτη, θα ρίξουν περισσότερο φως σε αυτή τη ζοφερή εικόνα.

Τραμπ και Obamacare

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Τραμπ ζητά από το Ανώτατο Δικαστήριο στις ΗΠΑ να ακυρώσει την Affordable Care Act, το λεγόμενο Obamacare, του νόμου που θεωρείται σημαντικό νομικό επίτευγμα του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

«Δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση· όταν ακυρωθούν η μεμονωμένη εντολή και το ζήτημα της εγγύησης και τη πρόβλεψη για την αξιολόγηση της κοινότητας, τότε το υπόλοιπο της ACA δεν μπορεί να επιβιώσει», αναφέρεται στην σχετική αίτηση προς το Ανώτατο Δικαστήριο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο πολιτικός αιφνιδιασμός είναι το κύριο χαρακτηριστικό της προσέγγισης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στα ζητήματα που σχετίζονται με την κατάργηση και την αντικατάσταση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Obamacare) σχολιάζει το “Politico.”

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, πριν από ένα χρόνο περίπου, ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν θα ψηφίσουν ένα εναλλακτικό σχέδιο αντικατάστασης του Obamacare μετά το 2020, αποκάλυψε την σύγχυση που επικρατεί στα ανώτατα επίπεδα λήψης αποφάσεων της αμερικανικής κυβέρνησης, για ένα ζήτημα που αξιολογείται ως καθοριστικής σημασίας, αναφορικά με την διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Η πολιτική ατζέντα για τις υπηρεσίες υγείας είναι σημαντική και για την διαμόρφωση των κοινοβουλευτικών ισορροπιών στο Κογκρέσο, που θα δρομολογηθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών.

“Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα είναι σύντομα γνωστό, ως το κόμμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης,” είχε δηλώσει ο πρόεδρος Τραμπ. Ωστόσο, ο ίδιος αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει, μετά από μια επιθετικά οργανωμένη προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, τότε, για να τον μεταπείσουν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές μέσω μιας σειράς τηλεφωνημάτων προειδοποίησαν αυστηρά για τον κίνδυνο εκτροπής από το πλαίσιο διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα, εξαιτίας των πιέσεων που δέχονταν από τον πρόεδρο Τραμπ για την ανάληψη της ουσιαστικής ευθύνης κατάρτισης ενός εναλλακτικού σχεδίου, που θα υιοθετούνταν στην περίπτωση της συνολικής κατάργησης του Obamacare.

Μία σειρά Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών επιδιώκουν την επανεκλογή τους φέτος. Ο προεκλογικός αγώνας που θα δώσουν αποκτά καίριο πολιτικό χαρακτήρα, καθώς εκτιμάται ότι θα κρίνει το συνολικό αποτέλεσμα των επόμενων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Ο τομέας της υγείας έχει εξελιχθεί σε ένα τοξικό πολιτικό ζήτημα για τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι απέτυχαν αρκετές φορές να διαμορφώσουν μία ενοποιημένη στάση για την προώθηση ενός εναλλακτικού προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, απέναντι στο Obamacare.

Μία τέτοια προσπάθεια θα ήταν εξ ορισμού πολύπλοκη, αλλά και θα εμπεριείχε δύσκολους πολιτικούς συμβιβασμούς, τόσο στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όσο και στην προσπάθεια εξασφάλισης της υποστήριξης των Δημοκρατικών, στο βαθμό που αυτό θα ήταν απαραίτητο, για τη δρομολόγηση εξελίξεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v