Ερντογάν: Συνεχίζω τις έρευνες, οι Ελληνες δεν κράτησαν τις υποσχέσεις

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως θα ξεκινήσoυν εκ νέου οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν τηρεί τις υποσχέσεις της. Αντίδραση και από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ερντογάν: Συνεχίζω τις έρευνες, οι Ελληνες δεν κράτησαν τις υποσχέσεις

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως θα ξεκινήσει εκ νέου οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Είχα δώσει λόγο στη Μέρκελ να σταματήσω τις έρευνες για μερικές εβδομάδες, είπε. Δεν έχω εμπιστοσύνη στους Ελληνες, δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους. Συνεχίζουμε κανονικά τις γεωτρήσεις, παρά τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του μετά την προσευχή στην Αγιά Σοφιά.

Επιπρόσθετα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ ο Τούρκος πρόεδρος σχετικά με την Ελλάδα είπε ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο δεν έχει καμία αξία για την Τουρκία, και «θα συνεχίσουμε τη δράση μας στην περιοχή που καθορίζεται από τη συμφωνία μας με τη Λιβύη». Ο Ερντογάν ανέφερε ότι η Μέρκελ του ζήτησε να σταματήσει τις γεωτρήσεις για 2-3 εβδομάδες, ώστε να διευκολύνει τις προσπάθειές της. Της απάντησε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη αλλά θα συμμετάσχει στις τριμερείς διαπραγματεύσεις με τον Τσαβούσογλου. Πλέον, όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος η Τουρκία θα επανεκκινήσει τις γεωτρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών. Όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, η συμφωνία είναι άκυρη. «H περιοχή βρίσκεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα» υποστηρίζει η Άγκυρα.

Από την πλευρά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι η συμφωνία δεν έχει ισχύ: «Αλλά από αυτές τις συντεταγμένες βλέπουμε εύκολα ότι αυτή η συμφωνία στην οποία αναφέρθηκαν παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα και τα δικαιώματα τόσο της Τουρκικής Δημοκρατίας όσο και της Λιβύης. Επομένως μια συμφωνία η οποία παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα μας που είχαμε προηγουμένως δηλώσει στα ΗΕ δεν έχει ισχύ για μας. Και άλλωστε ο λόγος για τον οποίο φτάσαμε εδώ μέχρι σήμερα είναι η προσπάθεια για βήματα της Ελλάδας με τον “Ε/κ τομέα’ να υπογράψουν συμφωνίες και πάλι με χώρες όπως την Αίγυπτο, το Ισραήλ αγνοώντας την Τουρκία», υποστήριξε ο ίδιος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v