Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγκυρα: Ο Ερντογάν είπε στη Μέρκελ ότι πιστεύει στο διάλογο

Εγιναν τα τηλεφωνήματα Ερντογάν με Μέρκελ και Μισέλ. Ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του μιλά για διάλογο αλλά επιτίθεται στη χώρα μας μιλώντας για «μοχθηρή» συμπεριφορά. Πυρά και κατά του Μακρόν για τις παρεμβάσεις του υπέρ των ελληνικών θέσεων.

Αγκυρα: Ο Ερντογάν είπε στη Μέρκελ ότι πιστεύει στο διάλογο

Με το Oruc Reis να συνεχίζει τις προκλητικές κινήσεις του, ο πρόεδρος της Τουρκίας μιλά για διαπραγματεύσεις και διάλογο και υποστηρίζει ότι δεν κυνηγά περιπέτειες.

«Η μόνη λύση στη Μεσόγειο είναι ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις, η Τουρκία δεν κυνηγά περιπέτειες», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος ωστόσο παράλληλα έβαλε κατά της Ελλάδας. Οπως είπε η κλιμάκωση της έντασης οφείλεται στις ελληνικές ενέργειες και επεσήμανε πως θα συζητήσει το θέμα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Οπως έγινε αργότερα γνωστό το τηλεφώνημα με την καγκελάριο έγινε το μεσημέρι και στην ατζέντα ήταν η ανατολική Μεσόγειος. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία πιστεύει στην επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το διεθνές δίκαιο, στη βάση του διαλόγου και της ισότητας, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Στις 14.00 ώρα Βρυξελλών πραγματοποιήθηκε και η τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Την επικοινωνία γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, Μπάρεντ Λέιντς.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο Τούρκος πρόεδρος στις δηλώσεις του ενώπιον κοινού είπε ότι «μια επωφελής συμφωνία για Ελλάδα και Τουρκία είναι εφικτή μέσω του διαλόγου». Παρόλα αυτά διεμήνυσε ότι «το Ορούτς Ρέις» θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες έως τις 23 Αυγούστου. Παράλληλα, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Ελλάδας σε Αιγαίο και Μεσόγειο ως "μοχθηρή" σημειώνοντας ότι «οι αξιώσεις της Αθήνας για το Καστελλόριζο το οποίο απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές και 580 από την ηπειρωτική Ελλάδα δεν εξηγούνται με την κοινή λογική».

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε και στον Γάλλο ομόλογό του με αφορμή τη χθεσινή παρέμβασή του με την οποία καλούσε την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς της ενέργειες, λέγοντας ότι «ο Μακρόν και άλλοι όπως αυτός το μόνο που θέλουν είναι να επαναφέρουν την αποικιοκρατική περίοδο με τις ενέργειές τους στην περιοχή, κάτι που δεν είναι επιδίωξη της Αγκυρας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v