Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερντογάν: Αν συνεχίσετε επιθέσεις στο Oruc Reis θα ανταποδώσουμε

Για επιθέσεις στο ερευνητικό σκάφος έκανε λόγο ο Τούρκος Πρόεδρος και προειδοποίησε με «αντίποινα». Ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου ζητά από τους ευρωπαίους να μην «κακομαθαίνουν» την Ελλάδα.

Ερντογάν: Αν συνεχίσετε επιθέσεις στο Oruc Reis θα ανταποδώσουμε

Νέο μήνυμα από τον Τούρκο Πρόεδρο μετά την προσευχή της Παρασκευής. Οπως μεταδίδει το Reuters, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων υποστήριξε ότι η Ελλάδα επιτίθεται στο Oruc Reis και προειδοποίησε ότι αν συνεχιστούν οι επιθέσεις η Τουρκία θα ανταποδώσει.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε επίσης ότι η Άγκυρα ενδέχεται να διακόψει επισήμως τις διπλωματικές σχέσεις της με το Άμπου Ντάμπι, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με το Ισραήλ για την ομαλοποίηση των σχέσεών τους. «Έδωσα οδηγίες στο υπουργείο Εξωτερικών, είπα ότι μπορεί να διακόψουμε τις διπλωματικές σχέσεις μας με την κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι ή να ανακαλέσουμε τον πρεσβευτή μας», είπε. Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανακοίνωσή του τόνισε ότι η ιστορία δεν θα συγχωρέσει ποτέ την «υποκριτική συμπεριφορά» των ΗΑΕ που «πρόδωσαν τον παλαιστινιακό σκοπό».

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τα ΗΑΕ είναι τεταμένες το τελευταίο διάστημα με αφορμή και τη Λιβύη, όπου στηρίζουν αντίθετες πλευρές.

Τσαβούσογλου: Μην κακομαθαίνετε την Ελλάδα

Νέες απειλές υπήρξαν και από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου μετά από τη συνάντησή του με τον Ελβετό ομόλογό του. Όπως είπε η Ελλάδα δεν θα πρέπει να προκαλέσει το Oruc Reis όπως έκανε προηγουμένως καθώς αν συμβεί κάτι τέτοιο θα υπάρξει αντίδραση.

Παράλληλα, για άλλη μια φορά ο Μ. Τσαβούσογλου, για άλλη μια φορά ζήτησε από τους Ευρωπαϊους ‘καλομαθαίνουν’ την Ελλάδα και να στηρίξουν την διπλωματία και την κοινή λογική.

Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στη Γαλλία ζητώντας να αποφεύγει βήματα που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης.

Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η Ελβετία προσφέρθηκε να μεσολαβήσει στη διένεξη και ότι ο ίδιος επί της αρχής συμφώνησε.

Στο μεταξύ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, έχει στείλει από την Πέμπτη σειρά επιστολών για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο με τις θέσεις της Τουρκίας στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών της ΕΕ και τον ύπατο εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής Τζοζέπ Μπορέλ, εν αναμονή της έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι στις εν λόγω επιστολές η Τουρκία σημειώνει τα μονομερή βήματα και τις συμμαχίες της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς που, όπως λέει, απέκλεισαν την Τουρκία, παρά τις εκκλήσεις της για συνεργασία και διάλογο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v