Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Buffet ποντάρει στο χρυσό που… χλεύαζε

Μετοχές αξίας 565 εκατομμυρίων δολαρίων της δεύτερης μεγαλύτερης εξορυκτικής εταιρείας απέκτησε η Berkshire Hathaway. Αγοραστής και η Paulson & Co του John Paulson.

Ο Buffet ποντάρει στο χρυσό που… χλεύαζε

H Berkshire Hathaway Inc του δισεκατομμυριούχου Warren Buffett προσέθεσε στο χαρτοφυλάκιό της μετοχές της Barrick Gold Corp, στέλνοντας τις τιμές των τίτλων της δεύτερης μεγαλύτερης εξορυκτικής εταιρείας του μετάλλου στα ύψη.

Η Berkshire αγόρασε 20,9 εκατομμύρια μετοχές ή 1,2% του μετοχικού κεφαλαίου. Η αξία τους φτάνει τα 565 εκατ. δολάρια.

Στο παρελθόν ο Buffet προειδοποιούσε κατά της επένδυσης στο πολύτιμο μέταλλο γιατί δεν είναι «παραγωγικό», όπως μια φάρμα ή μια εταιρεία. Σήμερα όμως οι εταιρείες εξόρυξης επωφελούνται από το ράλι στις τιμές που διευρύνει τα περιθώρια κέρδους τους σε μια περίοδο που τα κόστη παραμένουν σταθερά.

Η Paulson & Co, που διαχειρίζεται ο δισεκατομμυριούχος John Paulson αγόρασε επίσης μετοχές της Barrick, γράφει το Bloomberg. Οι μετοχές της τελευταίας σημείωσαν άνοδο 7,4% στη Wall Street.

O Buffett μπορεί να ήταν αρνητικός απέναντι στο χρυσό στο παρελθόν, αυτή όμως δεν είναι η πρώτη του κίνηση στην αγορά μετάλλων. Το 1997 αγόρασε 129,7 εκατομμύρια ουγγιές ασήμι. Η τιμή με την οποία απέκτησε τη μεγαλύτερη ποσότητα ήταν κάτω των 6 δολαρίων η ουγγιά, ενώ έκλεισε τη θέση του λίγο αργότερα. Την επένδυση αυτή αποκάλυψε ο ίδιος εννιά χρόνια αργότερα. «Ημουν ο βασιλιάς του ασημιού για λίγο», είχε πει τότε.

Το ράλι του χρυσού έχει προκαλέσει επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο εξόρυξης με εταιρείες του να συγκεντρώνουν 2,4 δισ. δολάρια το β’ τρίμηνο από τη διάθεση μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v