Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φον ντερ Λάιεν για Τουρκία: Πρέπει να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες

«Τίποτα δεν δικαιολογεί την προσπάθεια εκφοβισμού των γειτόνων. Η Κύπρος και η Ελλάδα πάντοτε μπορούν να υπολογίζουν σε πλήρη αλληλεγγύη», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Κομισιόν. Χαρακτήρισε θετικό βήμα την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων.

Φον ντερ Λάιεν για Τουρκία: Πρέπει να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες

Θετικό βήμα χαρακτήρισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την Ανατολική Μεσόγειο, κατά την ομιλία της για την "Κατάσταση της Ένωσης" στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τόνισε, ωστόσο, ότι «πρέπει να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες».

«Η Τουρκία είναι κοντά μας στο χάρτη. Η απόστασή μας μεγαλώνει. Φιλοξενεί εκατομμύρια προσφύγων και εμείς δίνουμε σημαντικά ποσά για να υποστηρίξουμε την προσπάθεια, αλλά τίποτα από όλα αυτά δε δικαιολογεί την προσπάθεια εκφοβισμού των γειτόνων και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η Κύπρος και η Ελλάδα πάντοτε μπορούν να υπολογίζουν σε πλήρη αλληλεγγύη», υπογράμμισε.

Νέο περιβαλλοντικό στόχο για το 2030 θα προτείνει η Κομισιόν

Στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030, πρέπει να θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην ετήσια ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο τρέχον στόχος της ΕΕ είναι για μείωση κατά 40%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει αναθεωρημένο στόχο σε τροπολογία στη νομοθεσία για το κλίμα, ένα νομοσχέδιο που χρειάζεται έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη. 

Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής για την Υγεία

H Πρόεδρος της Κομισιόν έθεσε φιλόδοξους στόχους ώστε τα 27 κράτη-μέλη να γίνουν πιο ανθεκτικά στις μελλοντικές κρίσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει τον δικό της οργανισμό για τη βιοϊατρική έρευνα ενώ, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα συγκαλέσει μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την Υγεία στην Ιταλία το επόμενο έτος, σε μια προσπάθεια να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για μελλοντικές πανδημίες.

"Επειδή ήταν μια παγκόσμια κρίση, πρέπει να αντλήσουμε τα παγκόσμια διδάγματα. Γι' αυτό, μαζί με τον πρωθυπουργό Κόντε και την ιταλική προεδρία της G20, θα συγκαλέσω μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την υγεία την επόμενη χρονιά στην Ιταλία", σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Επιπροσθέτως, επισήμανε ότι θα προτείνει την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, καθώς και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργανισμού για προηγμένη βιοϊατρική έρευνα και ανάπτυξη.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε επίσης ότι «μία εικόνα έχει μείνει στο μυαλό μου τους τελευταίους 6 δύσκολους μήνες. Οι Carola και Vittoria, δύο νεαρά κορίτσια που έπαιζαν τέννις, η καθεμία σε διαφορετική ταράτσα, στη Liguria. Δεν είναι μόνο το ταλέντο των κοριτσιών που ξεχωρίζει. Είναι το μάθημα πίσω από αυτό: Να μην αφήνεις τα εμπόδια να μπαίνουν στον δρόμο σου».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v