Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φον ντερ Λάιεν: Μονόδρομος ο διάλογος για την Ανατολική Μεσόγειο

Υπάρχει πλήρης αλληλεγγύη προς Ελλάδα και Κύπρο σε ό,τι αφορά το να υπερασπιστούν τα νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα, υποστηρίζει η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Φον ντερ Λάιεν: Μονόδρομος ο διάλογος για την Ανατολική Μεσόγειο

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μίλησε στην ΕΡΤ για την  προοπτική διαλόγου με την Τουρκία αλλά και το προσφυγικό – μεταναστευτικό:

Πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τις πρόσφατες εξελίξεις, πιστεύετε ότι η ΕΕ είναι κοντά στο να επιβάλει μέτρα κατά της Τουρκίας κι επίσης πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρξει ένας αυτοποιημένος μηχανισμός έτσι ώστε να ενεργοποιείται ανάλογα με την ον-off συμπεριφορά της Τουρκίας και τις προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου;

Ένα πράγμα είναι πολύ ξεκάθαρο, ότι υπάρχει πλήρης αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο για προστατευτούν και να υπερασπιστούν τα νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα. Κι εδώ η ΕΕ είναι ενωμένη. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε φάση που διαφαίνεται ότι ξεκινά διάλογος κάτι που είναι σημαντικό. Γιατί εάν είναι να λυθούν τα προβλήματα είναι σημαντικό να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρούμε μία λύση, είναι ο μόνος τρόπος για να έχουμε μία σταθερή κατάσταση, κάτι που είναι προς το κοινό συμφέρον μας και η Κύπρος και η Ελλάδα το ξερουν καλά.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, σήμερα είπατε ότι χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο όπως η Ελλάδα μπορούν να βασιστούν στην ΕΕ. Πρακτικά αυτό που αποτυπώνεται στο Σύμφωνο που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα;

Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε στο τραπέζι ένα Σύμφωνο για τη Μετανάστευση που καλεί για αλληλεγγύη σε όλη την ΕΕ στο ζήτημα του μεταναστευτικού και τη διαχείριση. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι εάν υπάρχουν κράτη-μέλη, τα οποία εξαιτίας της γεωγραφικής τους θέσης λαμβάνουν περισσότερους μετανάστες χρειάζονται στήριξη χρειάζονται αλληλεγγύη κι αυτό θα αποτυπώνεται στο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v