Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Φορολογήστε τους πλούσιους για να μειώσετε το δημόσιο χρέος

Εκκληση στις κυβερνήσεις να αναζητήσουν έσοδα μέσω αύξησης των φόρων στους πλούσιους και την πάταξη της εταιρικής φοροαποφυγής, απευθύνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Προτείνει παγκόσμιο ψηφιακό φόρο.

ΔΝΤ: Φορολογήστε τους πλούσιους για να μειώσετε το δημόσιο χρέος

Οι κυβερνήσεις πρέπει να εξετάσουν μια αύξηση των φόρων στους πλούσιους, για να μειώσουν το δημόσιο χρέος μόλις ανακάμψουν οι οικονομίες από την πανδημία, υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στο World Economic Outlook, το ΔΝΤ τονίζει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να μη βιαστούν να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης και να συνεχίσουν να πραγματοποιούν δαπάνες που ενισχύουν την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, όπως υποδομές οι οποίες μειώνουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Δημόσιο χρήμα πρέπει να κατευθυνθεί και προς τους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας, υπογραμμίζει σύμφωνα με το Politico το Ταμείο.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η επίτευξη της κατάλληλης ισορροπίας ανάμεσα στις δημόσιες δαπάνες και την αύξηση του χρέους θα αποδειχθεί δύσκολη άσκηση.

«Οι κυβερνήσεις ίσως πρέπει να εξετάσουν την αύξηση της φορολόγησης προοδευτικά στους πιο εύπορους πολίτες», επισημαίνεται στην έκθεση του διεθνούς οργανισμού, όπου προτείνεται επίσης η αύξηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία, στον πλούτο και στα κεφαλαιακά κέρδη.

Η πάταξη της εταιρικής φοροαποφυγής και ένας παγκόσμιος ψηφιακός φόρος θα φέρουν επίσης περισσότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία, προσθέτει το Ταμείο.

Εν τω μεταξύ, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η ραγδαία αύξηση του εταιρικού χρέους καθιστά τις εταιρείες ευάλωτες σε χρηματοοικονομικά σοκ. «Καθώς θα ξεδιπλώνεται η κρίση, οι πιέσεις στη ρευστότητα των εταιρειών μπορεί να οδηγήσουν σε χρεοκοπίες, ειδικά αν καθυστερήσει η ανάκαμψη», επισημαίνει το ΔΝΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v